МААЕ със 7 препоръки за Запорожката АЕЦ

OFFNews 06 септември 2022 в 20:31 2601 1

Рафаел Гроси
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува във вторник доклад за ситуацията в Украйна в окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие (ЗАЕЦ). Докладът съдържа седем препоръки.

Препоръка 1: МААЕ препоръчва стрелбата по и в близост до централата да бъде незабавно прекратена, за да се избегнат по-нататъшни щети върху централата и свързаните с нея съоръжения, за безопасността на обслужващия персонал и за поддържане на физическата цялост, поддържаща безопасна и сигурна работа.

Препоръка 2: МААЕ препоръчва системата за физическа защита да се осъществява в съответствие с проекта и лиценза и да се гарантира непрекъснатото функциониране на системите за безопасност и сигурност и работата на системите и оборудването в АЕЦ. Това налага премахването на превозните средства от зоните, които биха могли да попречат на действието на системите и устройствата за безопасност и сигурност.

Препоръка 3: МААЕ препоръчва да се възстанови подходяща работна среда, включително семейна подкрепа за оперативния персонал. Освен това, тъй като операторът носи основна отговорност за ядрената безопасност и сигурност, той трябва да може да изпълнява мисията си с ясни линии на отговорност и правомощия.

Препоръка 4: МААЕ препоръчва резервирането на външните електропроводи, както е проектирано, да бъде възстановено и достъпно по всяко време и всички военни дейности, които могат да окажат въздействие върху енергийните системи, да бъдат прекратени.

Препоръка 5: МААЕ препоръчва всички заинтересовани страни да се ангажират и да допринесат за осигуряването на ефективни верижни доставки за непрекъсната ядрена безопасност и защита на електроцентралата във всякакви условия, включително безопасни транспортни коридори, като използват при необходимост програмата и подкрепа от МААЕ

Препоръка 6: МААЕ препоръчва (1) да се отрепетират функциите за реагиране при извънредни ситуации и (2) готовността трябва да бъде възстановена чрез редовни обучения, ясни вериги за вземане на решения и лесно достъпни средства за комуникация и логичстична подкрепа.

Препоръка 7: МААЕ препоръчва да се осигурят надеждни и допълнителни средства и канали за комуникация, включително интернет и/или сателитна свързаност с всички външни организации, нужни за безопасната експлоатация на съоръжението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

06.09 2022 в 21:15

прочит
препоръка 1 - махнете руските военни машини от територията
препоръка 2 - махнете руските военни машини от територията
препоръка 3 - докарайте си руски работници, или пуснете украинците свободно да си ходят и спирайте работа
препоръка 4 - махнете руските военни машини от територията
препоръка 5 - махнете войниците от централата и осигурете нормално движение
препоръка 6 - отрепетирай спиране на централата
препоръка 7 - камери и интернет свободен достъп на наблюдатели

Сиреч, да се махнат руснаците или да спират централата нацяло.

Тежка работа, войната е грозно нещо
 
X

Да помогнем на украинските деца!