Лимузината на китайските комунисти сменя ''Мерцедес'' в Русия, завод в Москва ще сглобява ''Хунци''

OFFNews 25 март 2023 в 17:48 10227 5

Hongqi

Снимка Hongqi

Хунци (Hongqi) се превежда от китайски като "Червен флаг" и е предпочитана лимузина от комунистическата номенклатура в Китай.

След напускането на Русия на германския автомобилен концерн Mercedes-Benz заводът на компанията ще бъде прехвърлен на дилъра „Автодом“, съобщи руското издание „Известия“. Предприятието планира да сглобява автомобили от луксозна китайска марка Хунци (Hongqi), която прави автомобили за елита на Комунистическата партия на Китай.

Mercedes-Benz обяви оттеглянето си от Руската федерация през октомври м. г., а заводът на компанията ще бъде прехвърлен на „Автодом“. В интервю за "Известия" генералният директор на дъщерното дружество на "Автодом" - "Автосмарт" Максим Шишко потвърди, че в завода ще се сглобяват китайски автомобили, но не уточни кои.

„Основната ни задача е да направим пълноценна замяна на Мерцедес, БМВ и Ауди, познатите ни марки, които продават 150-200 хиляди коли годишно. Потенциалът на този сегмент е висок“, коментира Шишко..

Двама събеседници на „Известия“ от средите на автомобилния бранш отбелязаха, че освен Хунци (Hongqi, преведено от китайски като „червен флаг“), в Китай няма други забележителни автомобилни марки в премиум сегмента. Moscow Times уточнява, че марката Хунци първоначално е произвеждала автомобили за Китайската комунистическа партия.

Според един от източниците на Известия китайските кросоувъри може да са първите, които ще влязат в производство. Един от тях - HS5 - вече беше сертифициран в Русия в края на 2022 г., съобщиха специализирани медии по повод на плановете на Хунци да доставя този модел в Руската федерация. Одобрение получи и флагманският модел на китайската марка - седанът H9.

Друг източник на Известия обяснява, че се водят преговори и с компанията майка на Хунци, най-стария китайски концерн FAW (First Automobile Works). Според източника, ако в Московска област започнат да се произвеждат премиум марки, тогава с тях ще се сглобяват и други модели на FAW.

Министерството на промишлеността и търговията отбеляза, че досега сделката за прехвърляне на активите на Mercedes-Benz към дилъра на Автодом не е приключила, тъй като правителствената комисия за наблюдение на чуждестранните инвестиции все още я разглежда.

Mercedes-Benz обяви плановете си да напусне руския пазар в края на октомври 2022 г. Той стана третият голям производител на автомобили, който напусна Русия, след Nissan и Renault. Концернът оцени активите си в Руската федерация на 2 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

5

Гражданин

25.03 2023 в 22:06

Тъкмо да не се заблуждават да наричат лимузините си руски като Ауруса. А как ще я кръстят Волга или ЗИС? Но не разбрах за какво производство става дума. Китайците не произвеждат, даже не сглобяват в Русия. Автомобилите се внасят готови. Само табелките и софтуерът са руски. И те даже не съвсем.

345

4

Джендо Джедев

25.03 2023 в 18:53

Добре, че наоколо винаги има гвардейци, че да бутат като запецне. :D

8053

3

DARTH VADER

25.03 2023 в 18:38

Аз, по-добри коли не бях виждал...

2073

2

Johnny B Goode

25.03 2023 в 18:34

Ще им приличат на КНДР 2.0 тези луксозни китайски возила.
Както със Москвич 2, "сглобяването" ще бъде русифициране на съобщенията на компютъра, и връщането обратно в за доработка е вече планирано.
Нещастници...

-685

1

Козин Човков

25.03 2023 в 18:06

Да живее и процъфтява крепката мъжка дръжба между другарите Владимир ***oeдович Пиздин и *** Дрън-брън!
 
X

Да помогнем на украинските деца!