Либийският премиер оцеля след опит за покушение

OFFNews 10 февруари 2022 в 12:20 1295 0

Снимка wikimedia

Премиерът на Либия оцеля след опит за покушение. Днес рано сутринта в Триполи колата на Абдел Хамид Дбейба е била ударена, а неизвестни лица са стреляли по нея, съобщи Ройтерс. 

Няколко изстрела улучили автомобила на Дбейба, а извършителите са успели да избягат, пише ""Ал Арабия, цитирана от БТА.

Източникът, пожелал анонимност, споделя, че Дбейба се е прибирал у дома, когато по него е стреляно от превозно средство.

Премиерът определи случилото се като очевиден опит за убийство на фона на интензивни фракционни спорове за контрола над правителството.

Дбейба вече обяви, че ще игнорира гласуването, с което противниците му се опитват да го заменят.   

Премиерът беше назначен през март като ръководител на подкрепяното от ООН правителство на националното единство (GNU), което имаше за цел да обедини разделените институции на страната и да наблюдава подготовката за избори през декември като част от мирния процес, пише Ройтерс.

Противниците му вече опитаха да саботират изборния процес, след като се разгоряха спорове за правилата. Опонентите му оспорват легитимността на кандидатурата на Дбейба за президент, тъй като той обеща да не се кандидатира.

Парламентът, който подкрепи предимно източните сили по време на гражданската война, обяви GNU за невалиден и днес трябва да се проведе гласуване за назначаването на нов премиер, който да състави друго правителство.

Тази седмица либийският парламент обяви, че през 2022 г. няма да се провеждат избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews