Либия се отказа да има военен министър и военно министерство

OFFNews 10 февруари 2016 в 14:50 3158 1

 General Khalifa Haftar
Либия се отказа да има военен министър заради спорове около кандидатурата на ген. Халифа Хафтар

Президентският съвет, който трябва да сформира правителство на националното единство в Либия реши в състава на новия кабинет да няма военен министър заради остри разногласия по повод кандидатурите за този пост. За това съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

След неуспешни дебати по кандидатурите за поста министър на отбраната, президентският съвет е решил изцяло да изключи военното ведомство от структурите на бъдещото правителство. Съветът, който заседава в мароканския град Схират, е решил, че "пълномощията на министерството на отбраната ще бъдат възложени на целия кабинет". 

Основните разногласия в съвета бяха предизвикани от кандидатурата на командващия войските в източната част на страната ген.-лейт. Халифа Хафтар. През март миналата година той бе назначен за командващ либийската армия. 

Тогава Хафтар започна операцията "Либийско достойнство" за изкореняване на тероризма в страната. Против назначаването му за министър са привържениците на Общия национален конгрес (бившият временен парламент), които са в Триполи и представляват ислямистките сили в държавата.

На 8 февруари президентският съвет поиска още седмица за формиране на правителството. През януари не бе съставено правителство, заради големия брой министерски постове - 32 броя. По-късно те бяха намалени до 12, но до гласуване така и не се стигна. 

Според Мартин Коблер, специален представител на генералния секретар на ООН и шеф на мисията за подкрепа на Либия, "политическият процес в държавата върви по-бавно от военната експанзия на Ислямска държава. Докато политиците в Либия дискутират, терористичните организации действат и завземат земята на либийския народ", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови