Лекар, убит в Истанбул, опитвал да спаси сина си от ИДИЛ

OFFNews 30 юни 2016 в 10:00 9865 2

Атентатът в Истанбул е отнел живота на тунизийски лекар, който се опитвал да спаси сина си от "Ислямска държава", пише британският в. "Guardian", като цитира данни на службите за сигурност. Младият мъж се присъединил към терористичната организация в Сирия, а баща му пътувал, за да се опита да си го върне.

На 28 юни вечерта трима нападатели откриха огън на летище "Ататюрк", след което се взривиха. Загинаха 42 души, 238 са ранени.

Министърът на отбраната на Тунис потвърди, че бригаден генерал Фади Беюд, лекар във военна болница, е сред убитите. Той е бил в Турция, защото се опитвал да убеди сина си да напусне "Ислямска държава".

"Баюд е пътувал до Турция, за да опита да се срещне със сина си, който се присъединил към "Ислямска държава" преди няколко месеца с приятелката си", съобщава източник от службите за сигурност на Тунис. Той допълва, че синът му е бил задържан от турската армия на турско-сирийската граница.

"Синът на Беюд е заминал преди няколко месеца с приятелката си, с която заедно са следвали медицина. Няколко пъти баща му се е опитвал да го убеди да се върне у дома."

Повече от 3500 тунизийци са напуснали родината си, за да воюват за "Ислямска държава" и други групировки в Сирия, Ирак и Либия по официални правителствени данни. Някои от тях са на ръководни позиции. Много от тях са привлечени от северните африкански нации, но други са професионалисти, наети онлайн от джихадистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

2

Стринка Минка

01.07 2016 в 00:30

Къде е следвал тая радикализираща медицина ясно ли е?