Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лавров: Имаме неопровержими доказателства, че химическата атака в Сирия е постановка (обновена)

Руското военно министерство обвини директно Лондон за провокацията

OFFNews 13 април 2018 в 16:29 12424 6

Снимка ТАСС

Москва има неопровержими доказателства, че предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума е постановка. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

По думите му връзка с постановката имат спецслужбите на една държава, "която сега се тика в първите редици на русофобската кампания". 

Лавров подчерта, че за Сирия е заминала мисия от експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие. 

"Тя трябва да пристигне в Дамаск утре сутринта и ние разчитаме, че тя незабавно ще замине за Дума, където нашите специалисти, които обследваха мястото, не отриха никакво потвърждение за нападение с химическо оръжие, хлор или каквото и да е друго", допълни той. 

Той изрази надежда, че Западът няма да предприеме нищо "авантюристично" в Сирия, подобно на случилото се в Либия и Ирак. 

"Сега, надявам се, никой няма да се реши на такава авантюра. Но така или иначе, дори най-незначителните ексцесии ще доведат до нови вълни мигранти към Европа", заяви министърът. 

Освен това по думите му нестабилната ситуация в Сирия може да доведе до много други "прояви", които съвсем не са нужни нито на Русия, нито на Европа. 

На тях може да се радват само тези, които "са защитени от океан и разчитат на удължаване на процеса на възстановяване на региона, за да продължат своите геополитически проекти там", каза още Лавров.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков обяви, че са успели да намерят участници в заснемането на видеото и са ги разпитали.

„Жители на Дума разказаха в детайли как са се провели снимките на постановката, в кои епизоди са участвали самите те и какво са правили“, каза Конашенков.

Руски военни потвърждават, че тези хора ги има и на записите. По думите на Конашенков сред тях са двама медици, работещи в спешното отделение на местна болница.

Според лекарите всички пристигнали в болницата пострадали нямали никакви признаци на отравяне с химическо оръжие.

„По време на оказването на първа помощ в болницата нахлуха неизвестни хора. Някои от тях носеха видеокамери. Тези хора започнаха да крещят, да всяват паника и да заливат всички с вода, викайки, че всички са пострадали от химическа атака. Пациентите и техните близки в паниката си започнаха да се обливат един друг с вода“, каза той.
По думите му след заснимането на видеото неизвестните се скрили.

Той обвини директно Великобритания за организация на провокацията.

„Известно ни е, че между 3 и 6 април на представители на т.нар. „Бели каски“ е оказан мощен натиск от Лондон за бързо осъществяване на подготвяната по-рано провокация“, допълни Конашенков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

14.04 2018 в 21:45

Да? Американският министър на финансите обаче смята, че това е тъпа идея.
Понеже един ден на руснаците ще им писне от санкции и умници, и ще спрат да продават титан и ракетни двигатели. Боинг, и американският космос ще паднат на земята, и ще стране страшно. А за който не е разбрал - после ще продадат американския външен дълг, който държат.
И тогава от световната икономика няма да остане камък върху камък, а щатите ще потънат в гражданска война. Та няма да им е много до бомбардиране на оня край на света.
Това ли искаш?

77927

4

El Commandante

14.04 2018 в 00:51

“Nunes: The Obama State Department set up some sort of "backchannel" with one of our Five Eyes partners to share intel outside of normal procedures that led to the start of the Trump investigation”

Олеле.....

77927

3

El Commandante

13.04 2018 в 22:08

Единствения въпрос в случая е какво е това толкова ужасно нещо, което се опитват да покрият Мей и компания че са готови да рискуват дори война с Русия, че да го заметат под килима.

Работата е отвратително дебела очевидно.

 
X

Подкастът на OFFNews