Криза с горивата: Великобритания мобилизира армията след 4 дни паническо запасяване

Военните на Острова ще помагат за снабдяването на бензиностанциите

OFFNews 28 септември 2021 в 13:20 2013 0

Снимка Getty Images

След четири дни паническо купуване на горива и затваряне на колонки на бензиностанции във Великобритания армията в страната е готова да се притече на помощ. За тази цел са мобилизирани близо 150 военни шофьори на цистерни, пише Би Би Си.

Хората започнаха да се презапасяват на фона на разпространяващите се страхове в страната, че недостигът на шофьори на камиони ще се отрази на доставките.

Не достигат повече от 100 хил. шофьори и това поражда проблеми в много икономически сектори, включително зареждането на супермаркетите.

До липсата на кадри доведоха няколко фактора: Брекзит и въвеждането на визи; граничната бюрокрация; пандемията от COVID-19; проблеми със заплащането, обяснява Би Би Си.

Правителството се опитва да успокои ситуацията, като уверява, че няма недостиг и рафинериите са пълни.

Чува се и гласът на медиците, на профсъюзите на персона в затворите и на социалните работници, които искат приоритетен достъп до зареждане на бензиностанциите.

Водещи компании - като British Petroleum и Shell, излязоха с общо изявление. В него те подчертават, че разполагат с повече гориво от обикновено и очакват търсенето да се нормализира през следващите дни. 

Цените на бензина са рекордни за последните 8 години. Търговци използват ситуацията, за да ги повишат допълнително, предвид нарастващото търсене и възможни печалби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови