Контраудар: Русия ще конфискува имоти и активи на компании от САЩ и ЕС

OFFNews 05 март 2014 в 12:10 20360 28

Снимка РИА Новости

Русия готви законопроект за конфикация на активи на компании от ЕС и САЩ

Русия планира контрамерки срещу САЩ и Европейския съюз, ако й бъдат наложени санкции. Те включват конфискуване на имуществото и активите на европейски и американски компании, в това число и частни.

Това предвижда законопроект, подготвян от Съвета на Федерацията в Русия, съобщава РИА Новости.

Законопроектът ще даде правомощия на президента и правителството за защита на нашия суверенитет от покушение, заяви председателят на комисията по конституционно законодателство и автор на законопроекта Андрей Клишас.

По думите му в момента юристите проучват доколко подобна конфискация на активи на задгранични компании, в това число и частни, както и на частни лица, е в съответствие с Конституцията на Русия.

Нямаме никакви съмнения за това, че това съответства на европейските стандарти. Достатъчно е да си спомним ситуацията в Кипър миналата година, когато конфискацията на активи беше едно от условията пред страната, за да получи помощ от страна на Европейския съюз, посочи Клишас.

Мерките за конфискация на имуществото на чуждестранни компании ще бъдат записани в отделен федерален закон.

Преди дни САЩ заплаши Русия със санкции, които могат да бъдат наложени до дни, както и с изключване на страната от Г-8.

С налагане на санкции заплаши и ЕС, като окончателното решение трябва да бъде взето на днешната среща на върха в Брюксел.

Санкциите може да включват забрана за пътуване, замразяване на активи и прекратяване на икономическите преговори с Русия, обясни френският външен министър Лоран Фабиюс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!