Коледното слово на Папа Франиск - за сълзите, бежанците и Украйна

OFFNews 25 декември 2014 в 14:58 4320 1

Папа Франциск

В свето традиционно коледно слово  „urbi et orbi” Папа Франциск призова за край на насилието срещу деца и на „бруталните” религиозни гонения и убийства в Близкия изток, предаде AFP.

Папата осъди конфликтите в Украйна, Либия и на други места по света, припомни за кървавата атака срещу ученици в Пакистан и отправи молитва към жертвите на епидемията от ебола в Западна Африка.

„Наистина, толкова много сълзи има тази Коледа”, каза той.

Във второто си коледно послание радващият се на голяма популярност аржентински папа изрази своето притеснение, че огромен брой деца „са жертви на насилие, стават обект на търговия и трафик”.

Той поиска Исус да дари утеха на семействата на децата, убити в Пакистан, говорейки за талибанската атака в Пешавар, отнела живота на 149 души, 133 от които деца.

Пред хилядите хора, събрали се пред базиликата „Свети Петър”, папата призова украинците да преодолеят напрежението, да се преборят с омразата и насилието и да тръгнат по един нов път на братски отношения и помирението.

Той говори и за зверствата на джихадистката групировка „Ислямска държава” в Сирия и Ирак: „Към Него, Спасителя на света, отправям молитвата днес да погледне към нашите братя и сестри в Ирак и Сирия, които от дълго време страдат от последствията на настоящия конфликт и заедно с хората принадлежащи на другите етнически и религиозни групи са подложени на брутално гонение”.

"Твърде много са хората останали без дом, бежанците, децата и възрастните в региона и по света”, каза Франциск и призова за мир в целия Близък изток и за продължаване на усилията към диалог между израелците и палестинците.

Папата призова за мир и в Нигерия, където „където се пролива още кръв”, а също и в Либия, Южен Судан, Централноафриканската република и ДР Конго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови