Кметът на Херсон потвърди: Градът е в руски ръце

OFFNews 03 март 2022 в 09:21 2552 0

Кметът на южния украински град Херсон Игор Колихаев съобщи, че руски военни сили са по улиците на града и са проникнали със сила в сградата на градския съвет, съобщи Ройтерс.

По-рано украинското правителство отрече съобщенията, че Херсон е паднал в руски ръце. Това е първият значителен град, който попада под руски контрол след началото на инвазията миналата седмица, информира БТА.

Колихаев призова руските войници да не стрелят по цивилни и публично отправи апел към гражданите да излизат на улицата само през деня. Кметът заяви, че в града няма украински военни части.

Пред "Франс прес" Генадий Лахута, който оглавява областната администрация, казва че руските сили са "навсякъде" в града.

Превземането на Херсон беше обявено и от говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, съобщи Асошиейтед прес. Той каза, че гражданската инфраструктура, основните услуги и транспортът функционират, както обикновено, и няма недостиг на храна и основни стоки.

По-рано в сряда службата на ООН за човешките права съобщи, че до полунощ на 1 март във войната в Украйна са потвърдени 227 цивилни жертви и 525 ранени, предаде Ройтерс. Повечето от цивилните жертви са резултат от артилерийски и ракетен обстрел и въздушни удари. Според службата действителният брой на цивилните жертви е “значително по-висок” поради забавянето на информацията от зоните на интензивни бойни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови