Кюрдите обявиха своя федерална област в Сирия

OFFNews 17 март 2016 в 14:00 3109 5

Снимка ТАСС

Представители на над 30 партии се събраха в град Румейлан, провинция Хасака и обявиха създаването на регионална федерална администрация в Северна Сирия, предаде ТАСС.

На форума под надслов "Демократична федерална Сирия - гаранция за съвместен живот и братство между народите" са участвали 200 делегати. Те представляват кюрди, араби, асирийци, туркмени, черкези и арменци от северните и североизточните райони на страната.

Според Идрис Наасан, представител на дирекцията за външни работи на Западен Кюрдистан (Роджава) кюрдите нямат географски претенции към Сирия. Северният федерален район ще остане част от държавата, а кюрдите ще участват в сирийско правителство, което ще се създаде след преговорите в Женева. 

В специално изявление на сирийското Външно министерство, се казва, че "всеки въпрос за федерализация е посегателство върху териториалната цялост на страната, противоречи на конституцията и международното право. Министерството заявява, че подобни изявления нямат законова сила и няма да имат юридически, икономически или социални последици.

Подобна е позицията и на турското МВнР. 

През февруари кюрдите от сирийския регион, известен като Западен Кюрдистан или Рожава официално откриха дипломатическа мисия в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!