Китай и Филипините взаимно се обвиняват за сблъсъци в Южнокитайско море

OFFNews 23 октомври 2023 в 11:52 1210 1

Южнокитайско море

Снимка БТА/АП

Китай и Филипините си размениха обвинения заради сблъсък в оспорвани води на Южнокитайско море

Китай и Филипините си размениха обвинения заради сблъсък в оспорвани води на Южнокитайско море, след като китайски кораби блокираха филипински плавателни съдове, снабдяващи силите там, предаде Си Ен Ен.

През последните месеци двете страни имаха многобройни сблъсъци в Южнокитайско море, особено в близост до оспорван от тях риф, който е част от архипелага Спратли.

В изявление филипинските власти съобщиха, че кораб на китайската брегова охрана е извършил „опасни маневри за блокиране“, които са причинили сблъсъка с филипинския кораб, превозващ доставки за войски, разположени в плитчината Аюнгин, известна още като Втора плитчина Томас, във веригата на островите Спратли.

"Ходът на Китай е провокативен, безотговорен и незаконен и застрашава безопасността на екипажа на филипинските лодки", съобщават от Националната работна група за Западно Филипинско море.

При втори инцидент в неделя филипинската работна група предава, че кораб на китайската морска милиция се е сблъскал с кораб на филипинската брегова охрана, който е бил на същата мисия за снабдяване на BRP Сиера Мадре.

През 1999 г. Манила спря транспортния кораб на Военноморските сили на Втора Томасова плитчина и го напълни с филипински морски пехотинци, за да наложи претенциите си към района.

„Китай, като голяма сила, носи по-голяма отговорност за допринасянето за мира и стабилността в региона“, каза говорител на филипинското министерство на външните работи.

Пекин претендира за „безспорен суверенитет“ над почти всичките 1,3 милиона квадратни мили на Южнокитайско море, както и повечето от островите и пясъчните коси в него.

През 2016 г. международен трибунал в Хага заключи, че Китай няма правно основание да претендира за исторически права върху по-голямата част от Южнокитайско море.

Пекин игнорира решението.

В изявление от неделя китайската брегова охрана обвини Филипините в нарушаване на международното морско право и заплаха за навигационната безопасност на китайските кораби.

Те обвиниха първия филипински кораб, че е навлязъл във водите на островите Нанша и риф Ренай, което е довело до сблъсъка с китайската брегова охрана.

При втория инцидент китайската брегова охрана предава, че корабът на филипинската брегова охрана „умишлено е провокирал проблеми и е обърнал курса“, причинявайки сблъсък с китайска рибарска лодка.

Не се съобщава за ранени при нито един от двата сблъсъка в неделя.

През септември филипинската брегова охрана пусна видео на филипински водолаз, който срязва монтирана от Китай плаваща бариера в спорна зона на водния път, която е попречила на филипинските лодки да влязат.

Това се случи само дни след като филипинската брегова охрана обвини китайската морска милиция, че е превърнала огромни коралови петна близо до веригата острови Палаван в избелена и натрошена пустош.

Външното министерство на Китай отхвърли тези твърдения като „неверни и безпочвени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1020

1

bugomix

23.10 2023 в 12:09

Наби си го Си че не се разбира с Филипинците. През Филипините САЩ ще удържат Китайския флот, упражнявайки воеена мощ в китайско море, освен чрез Тайван.
 
X

Да помогнем на украинските деца!