Ким Чен Ун пак плаши с превантивен ядрен удар

OFFNews 30 април 2022 в 12:45 2102 1

Снимка Getty Images

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун повтори предупреждението си, че Пхенян може "превантивно" да използва ядреното си оръжие за противодействие на враждебни сили, съобщиха държавните медии в страната.

В реч пред висши военни офицери Ким Чен Ун е казал, че за да "поддържа абсолютното превъзходство" на въоръжените сили на Северна Корея, страната трябва да бъде в състояние "превантивно и задълбочено да сдържа и осуетява всички опасни опити и заплашителни действия... ако е необходимо", гласи новината на държавната агенция KCNA.

Пхенян трябва да продължи да натрупва своя арсенал, така че да може да има „огромната военна мускулатура, която никоя сила в света не може да провокира“, каза Ким, наричайки оръжията „спасителната линия, гарантираща сигурността на нашата страна“.

В понеделник по време на военен парад лидерът на Северна Корея също направи подобни изказвания - че страната може да използва ядрения си арсенал, ако "фундаменталните интереси" на Северна Корея бъдат застрашени. В събота Ким се срещна с висши военни ръководители, за да похвали работата им на парада, който отбеляза 90-ата годишнина на въоръжените сили на страната и показа най-мощните й междуконтинентални балистични ракети, припомня АФП.

Въпреки тежките санкции, Северна Корея удвои усилията на Ким за военна модернизация, като тази година направи множество тестове на забранени от международните конвенции ядрени оръжия, като игнорира предложенията на САЩ за преговори.

Миналия месец Пхенян изпробва междуконтинентална балистична ракета с дълъг обсег за първи път от 2017 г., а сателитните изображения показаха признаци на активност на ядрена площадка в страната.

Поредицата от оръжейни тестове идва, когато Южна Корея се готви бъдещият президент Юн Сук Йол да встъпи в длъжност. Той предприема по-сурова политика към Пхенян и не е изключил превантивния удар, ако е необходимо.

Анализатори твърдят, че с предупреждението на Ким показва, че той не е отворен за диалог с новото правителство на Сеул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови