Канада купува ПВО системи, праща ги в Латвия

OFFNews 15 февруари 2024 в 19:52 1042 1

Канадски военнослужещи

Снимка БТА/АП

Военнослужещи от командваната от Канада натовска бойна група в Латвия.

Канада ще закупи системи за ПВО, както и за защита от дронове, на стойност около 202 милиона американски долара, с които да укрепи командваните от Отава натовски сили в Латвия, съобщи канадският министър на отбраната Бил Блеър, цитиран от Ройтерс.

Той оповести намеренията на страната си в Брюксел, където се провежда среща на министрите на отбраната на съюзниците от НАТО.

Алиансът разположи многонационални бойни групи в трите балтийски страни - Естония, Латвия и Литва, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година. Те са замислени като възпиращо средство, което да забави всяка атака, преди да бъдат изпратени по-големи военни части.

Руският президент заяви в интервю, което бе публикувано миналата седмица, че Москва ще се бори за интересите си, но няма желание да разширява войната в Украйна към други страни като Полша и Латвия.

Разположената в Латвия натовска бойна група, командвана от Отава, се състои от 1700 военнослужещи, като 1000 от тях са канадци.

Канадското правителство заяви, че ще инвестира около 168,6 милиона щатски долара за закупуване на система за ПВО с малък обсег и свързаното с нея военно оборудване от канадската компания "Сааб Канада". Оборудването за борба с дронове ще струва близо 34 милиона щатски долара. Отава очаква първите системи да бъдат доставени тази година.

Миналата година Отава заяви, че планира да изпрати в Латвия четири военни хеликоптера и 15 танка "Леопард" 2A4M. Освен това правителството обеща да удвои броя на военнослужещите си в страната, разполагайки там още до 1200 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!