Кадиров пусна видео, на което синът му бие мъж. Руските власти отказват да коментират записа

OFFNews 26 септември 2023 в 17:20 4073 3

Снимка Телеграм

Почти 24 часа след като ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров публикува видео как 15-годишният му син Адам бие Никита Журавел, обвинен в изгаряне на Корана, нито един висш служител на руската държава не пожела да коментира случая. 

Адвокати, интервюирани от Би Би Си, обясняват, че хората, замесени в побоя, както и Кадиров, който е разпространил това видео, могат да бъдат подведени под отговорност по поне девет члена от руските закони.

На ежедневната си пресконференция днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков започна с думите: 

"Веднага се уговарям, че няма да коментирам историята със сина на Кадиров".

На въпрос защо отказва да го направи, Песков отговори кратко: "Не искам".

Нито правоприлагащите органи, нито служителите на кабинета (например министърът на правосъдието Константин Чуйченко), нито председателите на двете камари на руския парламент са казали нещо по този въпрос.

Въпреки това "за ситуацията с побоя над задържан в Чечения" се изказа Владислав Даванков, заместник-председател на Държавната дума от партия "Нови хора". Той отбеляза, че законът не казва нищо за побоите в следствения арест като приемливо наказание. Депутатът припомни, че въпреки факта, че Русия е страна "голяма и много различна, законът трябва да бъде еднакъв за всички".

Омбусманът Татяна Москалкова се оказа още по-сдържана в оценката си за случилото се. Тя осъди "унищожаването на Свещените книги" като действия, които "не могат да останат ненаказани". Москалкова добави, че "без значение какво ужасно престъпление е извършил човек, той трябва да отговаря за него пред съда според закона".

В същото време тя не съобщи за никакви действия, които като омбудсман възнамерява да предприеме, след като Кадиров публикува видеото с побоя.

Телевизионната водеща Ксения Собчак обеща да напише изявление "според съобщения в медиите" до правоприлагащите органи след разговора си с Рамзан Кадиров вчера.

В канала си в Telegram тя съобщи, че самият Кадиров й се е обадил по видеовръзка в понеделник вечерта. Според Собчак лидерът на Чечения е казал, че е посетил Журавел "в следствения арест" със сина си и охранител. Той обаче твърди, че Кадиров "нищо не му е направил", защото е "законопослушен гражданин". 

"Но тогава излязох от офиса, а Адам остана там. Тогава чух писъци и изпратих охраната си", преразказва думите на чеченския глава телевизионният водещ. Остава неясно обаче кой в ​​случая снима побоя на видео.

Александър Коц, военен кореспондент на Комсомолская правда, който подкрепя руската инвазия в Украйна, написа в своя телеграм канал, че "в една правова държава престъпленията (и Журавел ги е извършил) се наказват със затвор, а не с побои в офисите на следствения арест".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

26.09 2023 в 21:09

Демек, дивотии на диваци в дивашка държава.

22548

2

dolivo

26.09 2023 в 19:53

хахаха, Антиз, ще ме разплачеш бе

10298

1

AntiZ

26.09 2023 в 19:43

Един дивак, син на друг дивак, бие трети дивак в дивашка държава. Това е "новината".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика