Израел удари по ХАМАС в Газа, ликвидиран е лидер на Ислямски джихад

Красимир Крумов 05 август 2022 в 18:11 2084 1

Жители на сектора Газа са заснели стълбове от дим в жилищен район

Снимка Srugim

Жители на сектора Газа са заснели стълбове от дим в жилищен район

Военновъздушните сили на Израел са нанесли удари по два обекта на палестинското движение ХАМАС в сектора Газа и са ликвидирали един от лидерите на Ислямски джихад - Тайсир ал Джабари, командир на северния окръг на военното крило на организацията, съобщи Анадолската агенция.

Атаките са били срещу обект в югозапданата част на Газа и района на лагера Ан-Нуйсерат в централната част на ексклава. От преслужбата на Армията за защита на Израел ЦАХАЛ съобщават, че е бил унищожен подземен обект за производството на ракети и цех за производство на оръжие. Според версията на израелската страна, унищоженият цех е бил най-големият в сектора Газа.

Според израелските медии в петък следобед е започнала антитерористическата операция с кодовото име „На разсъмване“.

Първото съобщение за удари по цели в сектора Газа е в 16.15. Пет минути по-късно ЦАХАЛ обяви извънредна ситуация в тила. Бяха спуснати специални инструкции на командването на тиловите служби на Израел за жителите на районите, граничещи с ексклава, както и за населението на западен и централен Негев и на западната и централната част на окръга Лахиш.

В 17.00 за попадение в жилищна сграда в Газа съобщи агенция Сафа, която има офис наблизо. Според неофициална информация, потвърдена по-късно от израелските власти там е била щаб квартирата на Тайсир ал Джабари, „генерала“ на Ислямски джихад, който е убит при нападението. По същото време ръководствата на Ислямски джихад и Ислямското движение на съпротивата заявиха, че отговоността за ескалацията на конфликта в района е на Израел. ХАМАС обяви, че заедно с другите радикални фракции ще застане срещу Израел в този конфликт.

Убитият Тайсир ал Джабари е смятан за наследник на убития от израелските сили за сигурност през 2019 година Баха Абу ал Ата. Според службите на Израел ал Джабари е подготвял терористична атака с помощта на ракетна система северната част на Газа. Ръководителят на терористичната организация Ислямски джихад Зиад ал Нахла заплаши с ответен ракетен удар в следващите часове.

Новата ескалация в сектора Газа е предизвикана от ареста на един от лидерите на Ислямския джихад Басам ал Саади. Израелските военни го арестуваха в нощта на 2 август в Дженин. Според разузнаването от Ислямски джихад се готвели да отмъстят за този арест. На 4 август Ислямски джихад представи на Израел три условия, при които организацията би била готовада отмени плановете си за отмъщение: прекратяване на арестите на Западния бряг (особено в Дженин), освобождаването на Басам ал Саади и освобождаването от ареста на Халил Ауад, жител на село близо до Хеброн и активист на Ислямския джихад, който обяви гладна стачка преди повече от 140 дни. Най-важно за джихадистите било последното искане. Израел е отхвърлил и трите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови