Израел ще доставя газ в Европа след споразумение с Турция

OFFNews 27 юни 2016 в 15:00 3456 2

Корабът "Мави Мармара"

Израел и Турция постигнаха споразумение за възобновяване на нормалните отношения, разклатени от инцидента през 2010 г., когато 10 турски активисти бяха убити при израелски щурм на кораб от насочилата се към Газа хуманитарна флотилия. 

Новината бе официално съобщена от турския премиер Бинали Йълдъръм и израелския му колега Бенямин Нетаняху в отделни речи в Анкара и Рим. Споразумението ще бъде подписано утре. 

По силата му Израел ще трябва да изплати 20 млн. долара като компенсация на семействата на убитите активисти. Освен това на Турция ще бъде позволено да доставя хуманитарна помощ на палестинска територия и да изпълнява строителни проекти. 

Възстановяването на отношенията между двете страни ще открие пътя за сключването на договори за търговия с природен газ - с Турция и Европа. Израел иска да изнася газ от своето най-голямо находище докато в същото време Турция иска да намали енергийната си зависимост от руски газ.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ергодан изрази надеждата си, че нормализираните отношения между двете страни ще подобрят хуманитарната обстановка в Газа. 

Според Бенямин Нетаняху това е важна стъпка за засилване на икономиката на Израел. 

На 31 май 2010 г. израелски командоси слязоха от хеликоптер на бордна на кораба "Мави Мармара", който се опитваше да пробие наложената от Израел блокада на Газа, стигна се до стрелба, при които бяха убити 10 души . От Йерусалим оправдаха командосите си с това, че са били нападнати. Активистите обаче твърдят, че военните са открили огън веднага след стъпването на палубата на кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

27.06 2016 в 16:13

Ех , ако им бяха успели плановете за Сирия , съвсем щяхме да се отърсим от "руската зависимост" , но уви .... Напоследък нищо не се чува за фанатиците , ЦРУ да не ги е събрало за опреснителни курсово и задаване на новите цели ?
 
X

Подкастът на OFFNews