Изборите в Чехия свършват днес, милиардерът Бабиш е най-вероятният премиер

OFFNews 21 октомври 2017 в 08:43 4624 0

Андрей Бабиш

63-годишният милиардер Андрей Бабиш е най-вероятният нов премиер на Чехия. Това сочат социологическите анкети за парламентарните избори, които започнаха вчера по обяд и завършват днес. 

Очаква се изборите да доведат на власт поредното евроскептично правителство в Централна Европа. 

Според прогнозите парламентарните избори ще разместят сериозно политическите пластове в Чехия. Страната се радва на бърз икономически растеж и ниска безработица, но социалдемократите - водещата партия в управлението, загубиха подкрепа. На преден план излезе партията Действие на недоволните граждани 2011, известна с абревиатурата АНО, което на чешки значи "да". Нейният лидер, милиардерът Андрей Бабиш, смятан за втори по богатство в Чехия, обещава да намали данъците, да махне корумпираните политици и да затвори границите за бежанци.

Искаме да вземем максимум гласове, да съставим правителство и да покажем на хората, че то работи по начин, на който не са свикнали. Ще държим контакт с тях, ще обикаляме градовете и регионите и ще решаваме проблемите на място, обещава Бабиш. 

Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която е близка с компартиите в Куба, Китай и Северна Корея, вероятно ще получи 10% от гласовете. Анкетите отреждат толкова и на консервативната Гражданска демократическа партия, съобщи БНТ. Формацията беше водеща политическа сила, но загуби управлението преди 4 години след множество скандали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови