Избягалият в Северна Корея се оказа 30-годишен севернокореец

OFFNews 04 януари 2022 в 12:29 6713 0

Снимка Getty Images/архив

Избягалият в Южна Корея севернокореец отново се завърнал в родината си, след като не могъл да се приспособи към живота в южната съседка, пише БТА. 

Беглецът пресякъл границата със Северна Корея на 1 януари.

Въоръжените сили на Южна Корея идентифицираха мъжа като севернокореец, който преди малко повече от година успял да избяга от родината си. Той е около 30-годишен и живеел в бедност, изкарвайки прехраната си, работейки като чистач.

Южнокорейски служители, които смятат, че рискът мъжът да е севернокорейски шпионин е малък, са започнали разследване, за да установят как той е успял да избегне граничарите, въпреки че е бил заснет на охранителни камери.

Севернокорейски служители и държавни медии засега не са коментирали случая.

Полицията в южната част на Сеул, където живеел мъжът, изказала още през юни опасения, че той може да се завърне обратно в Северна Корея, но не предприела действия поради липса на конкретни доказателства, пише южнокорейската национална информационна агенция Йонхап.

Беглецът е получил от правителството подкрепа що се отнася до осигуряването на лична безопасност, жилище, медицинско лечение и трудова заетост, твърди служител на южнокорейското министерство на националното обединение.

Случаят насочи отново вниманието върху живота на избягалите от Северна Корея хора, които повторно се завръщат там, и повдигна въпроси за това дали те получават достатъчно подкрепа, след като успеят да избягат от бедния, стриктно контролиран Север към богатия, демократичен Юг, отбелязва Ройтерс.

По данни от септември общо около 33 800 севернокорейци са избягали в Северна Корея, повечето от тях - през Китай. От септември 2012 г. само 30 от тези бегълци са се върнали в затворената комунистическа страна, сочи статистика на южнокорейското министерство на националното обединение.

Над половината от избягалите в Южна Корея севернокорейци са категоризирани като хора с ниски доходи. Близо една четвърт от тях са сред най-бедните, които имат право да получават помощи - над шест пъти повече в сравнение със средното равнище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!