ISW: Русия ще премине в настъпление през следващите седмици

OFFNews 15 януари 2024 в 07:53 22983 7

93-та механизирана бригада

Снимка ВСУ

93-та механизирана бригада

Русия вероятно ще подготви настъпателни операции на изток през следващите седмици, но засега изчакват заради минусовите температури, прогнозират анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

Според тях Москва няма да може да направи значителни пробиви във фронтовата линия поради липса на сили. Руските медии пишат, че ново настъпление трябва да се проведе от 12 януари до 2 февруари.

В същото време литературният критик и алтернативен историк Сергей Переслегин е загрижен, че Руската федерация не разполага с достатъчно жива сила за извършване на мащабни настъпателни действия. С наличните войски руснаците могат да провеждат само локални тактически маневри.

Бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че фронтовата линия в западната част на Запорожка област „жужи като пчелен кошер“ поради големия брой украински дронове. Безпилотните самолети на украинските въоръжени сили масово и точно поразяват цели и затрудняват руснаците.

Според ISW минусовите температури в Украйна в момента възпират операциите на фронта, но със замръзването на земята теренът ще стане по-благоприятен за механизирана маневрена война.

"Въпреки зимата и условията на терен, руските сили вероятно ще се опитат да поддържат или засилят локалните настъпателни операции в източна Украйна. Руските сили няма да могат да постигнат оперативно значими пробиви", убедени са експертите.

Руските настъпления

Командирът на Сухопътните сили на украинските въоръжени сили Александър Сирски заяви, че руснаците се опитват да увеличат усилията си за нападение чрез атаки на "месо".

Наблюдава се подготовката за възобновяване на настъпателните действия в северското направление. За да направят това, руските сили трябва да преместят щурмови единици и да формират щурмови роти.

Според ISW Руската федерация подготвя десантни бригади зад отбранителните линии на украинските въоръжени сили. Такива бригади, като част от сухопътни формирования, ще могат да извършват десанти в близкия тил на Украйна без парашути. Това вероятно ще бъдат опити за кацане с хеликоптер за бързо разполагане на персонал, какъвто беше случаят по време на първоначалните битки за летище Гостомел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

7

Mladen Nikoloff

15.01 2024 в 16:14

Поп Дръвчо,

Да ти имам икономическата катастрофа на Либия при Кадафи )) БВП на глава от населението по-висок от почти всички европейски държави без най-големите 10 икономики.

Тук наистина пишат хора с толкова промити мозъци, че наистина облъчването при Живков бледнее пред това тук ))

Но наистина, хора, които вярват, че Украйна е демокрация могат да повярват на всичко )
Няма лошо, трябва да има и екстремисти във всяко общество, въпросът е защо Бойко ви даде властта на тепсия да управлявате.

345

6

Джендо Джедев

15.01 2024 в 13:18

Младенчо,

Ама моля ти се, САЩ са виновни за всичко! Даже и за това, че навън е зима. ;) На вас, мурзилките, все някой друг ви е виновен!

1066

5

alcom4

15.01 2024 в 10:00

Украйна НЯМА да кликне на Русия.Тя се бори да защити своята земя.Западът НЯМА да изостави в никакъв случай Украйна ,защото не му е изгодно ,а и опасно за тях, ако Русия "слечайно"(?)надделее. Освен това тази война носи много печалби за западните оръжейни фирми.Те финансират украинците, за въоръжение ,но парите се връщат отново при тях, но с печалба.Така че, приказките ,относно "изтощаването и умората"(?) ,на Запада са безпочвени и смешни.СЛАВА НА УКРАЙНА ! На героите слава !

15914

4

поп Дръвчо

15.01 2024 в 09:47

да отпише, зер... първо източна украйна, после централна, после западна и после и букурещ и варшава

и за либия и ирак естествено сащ са криви, а не десетилетията социализъм с несменяем вожд под закрилата на ссср водещи еднозначно до икономическа и социална катастрофа

-1695

3

Mladen Nikoloff

15.01 2024 в 09:28

Това не е изненадващо. Руската армия дори исторически никога не е била силна в офанзивните действия. Атаката на Киев предполагам е разчитала на първоначалната паника.

И в този ред на мисли изглежда повече от озадачаващо, че продължаваме да слушаме как ако паднела Украйна щели са да преминат към Полша и т.н. И че Украйна се борила и за нашата свобода.

Украйна се бори само и единствено за своята свобода. Това не прави борбата по-малко свята и по-малко достойна за уважение и подкрепа.

Но Украйна беше поставена в това положение от САЩ по същия начин, по който бяха подхлъзнати редица други държави, най-вече Либия и Ирак.

Според мен трябва ред по-скоро Зеленски да се вразумява и да отписва източните региони, така или иначе от 10 год се водят сражения там. Защото Украйна по-силна няма как да става, а Русия по-слаба няма как да стане. Ако не друго, Русия само се подобрява с течение на времето, бавно, с цената на много жертви и финанси, но военно се подобрява.

400

2

демотиватор

15.01 2024 в 08:50

"Според тях Москва няма да може да направи значителни пробиви във фронтовата линия поради липса на сили."

От това, което пишат и украинските, и руските военни от фронта, и незначителни пробиви не ще им се удадат. (ジ)
- - -
И да, хареса ми казаното от Рогозин, "че фронтовата линия в западната част на Запорожка област „жужи като пчелен кошер“ поради големия брой украински дронове." (ジ)

1025

1

lancelot

15.01 2024 в 08:06

Аха.
Нов Гостомел значи.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика