ISW: Морски пехотинци на ВСУ прекосиха Днепър, заеха позиции в две села

OFFNews 19 октомври 2023 в 11:27 7399 3

карта
Карта на бойните действия на левия бряг на Днепър.

Вероятно на 17-и и 18-и октомври части от две бригади морски пехотинци на ВСУ са прекосили река Днепър и са заели позиции на левия бряг на Херсонска област. Това показват геолокационните карти в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW). Те показват, че украинските бойци са напреднали на север от Песчановка (14 км източно от град Херсон и 3 км от река Днепър) и до Пойма (11 км източно от град Херсон и 4 км от река Днепър).

Според руските медии две щурмови групи на украинските въоръжени сили са десантирали на източния бряг на Днепър и са пробили отбраната на окупационните войски, като временно са заели цялата Пойма и позиции в северните покрайнини на Песчановка. Към 18 октомври нашествениците контролират само южната част на Песчановка, посочват от ISW.

Отбелязва се, че военното ръководство на Руската федерация е загрижено за способността на войските да отблъснат потенциална украинска настъпателна операция през Днепър. Това се дължи на състоянието на руската група войски на левия бряг. През последните месеци руското командване привлече относително по-голям брой елитни части от Херсонско направление за подпомагане на отбранителните операции в района на Запорожие.

Сред руските военни има нарастваща загриженост, че тази операция може да е част от по-голям план. Според тях Украйна иска да „разшири плацдарма“ за по-мащабно настъпление.

„Забележително е, че основни и надеждни руски източници обсъждат украинските действия на източния бряг като по-мащабни от документираните по-рано тактически набези на украинските сили през голямата река“, се посочва в доклада.

Руският военен Телеграм канал Рибар също коментира събитията на левия бряг. Снощи близките до Министерството на отбраната в Москва анализатори твърдяха, че бойците са напълно унищожени. Тази сутрин обаче лансират доста по-различна версия, а именно, че руските военни са попречили на ВСУ да прехвърли през Днепър допълнителни части и че са им нанесли сериозни загуби. 

"В Херсонско направление руските въоръжени сили вчера се противопоставиха на опита на украинските въоръжени сили да засилят присъствието си на нашия бряг на Днепър в района на населените места Песчановка и Подстепное. Врагът, който напредна към селата, беше покрит с артилерийски огън и притиснат към Днепър в района на железопътния мост. Загубите на украинските въоръжени сили възлизат на повече от 60 души само на нашия бряг. За поразяване на врага от другата страна на реката беше използвана тактическата ракетна система "Искандер". Украинците обаче увеличават усилията си, опитвайки се умело да използва слабостите ни", пишат руските военни анализатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

3

alcom4

19.10 2023 в 15:14

Руската работа прилича на оная малко "захарна "закачка :"Не "го" слагай лошо ми е! Не "го вади хубаво ми е !" Руската пропаганда е толкова жалка с лъжите си ...че чак е трогателен а и смешна.

12078

2

edin slep

19.10 2023 в 13:36

Бавно и полека, бално и полека ... унищожават им бойната авиация, десанти, прекъсната логистика и невъзможност да се удържи крайбрежието на Азовско море, след това и Крим.

Ама кога ще стане, може би след като украинците получат и Ф 16, Мираж 2000 и Грипен?

1935

1

Муню

19.10 2023 в 11:40

Последния ред е най изразителен.
"Украинците обаче увеличават усилията си, опитвайки се умело да използва слабостите ни."
Както се казва, втората по сила армия в тази война, за сефте признава за слабости.
Иначе, всичко е по план, но след време не слабости, а неразумни решения ще се появят в медиите им!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки