Испанското правителство опита да осуети връщането на Пучдемон като лидер на Каталуния

OFFNews 25 януари 2018 в 18:09 3050 0

Испанското правителство планира да оспори пред Конституционния съд опита на Карлес Пучдемон да се върне като лидер на Каталуния, тъй като той е издирван за участието си в движението за обявяване на независимост на автономната област. След референдума от 1 октомври 2017 г., който бе проведен въпреки обявяването му от съда за противоконституционен, Пучдемон избяга в Белгия, предаде AFP, като цитира изявление на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария.

130-ият президент на Каталуния и бивш журналист бе номиниран отново за ръководния пост, след като сепаратистки партии спечелиха абсолютно мнозинство в регионалния парламент на изборите през декември.

Как това може да се случи остава неясно, защото той трябва да присъства физически в регионалния парламент, за да положи клетва, но е изправен пред заплахата да бъде арестуван, щом стъпи на испанска земя.

Премиерът Мариано Рахой вече е отправил предварително запитване до държавния съвет, консултативен орган на правителството, а докладът им трябва да отговори на въпроса дали планът може да се осъществи.

Пучдемон твърди, че може да положи клетва в Брюксел, но централното испанско правителство се се противопоставя на това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!