Иран арестува още един с двойно гражданство

OFFNews 14 август 2019 в 15:58 1677 0

Британско-иранският социален антрополог Камел Ахмади, с двойно гражданство, е арестуван в западен Иран. Съпругата на Ахмади, заяви, че той е взет от дома им в неделя и заведен в ареста, без да е посочена причина.

Друг британец с двойно гражданство, Назанин Загари-Ратклиф, е в ареста в Иран от 2016 г. заради шпионски искове.

По-рано тази година, Министерството на външните работи на Обединеното кралство посъветва всички с двойно гражданство да ограничат пътуванията до Иран заради риска от произволно задържане.

Новият  арест е в следствие на напрежението, предизвикано от конфискациите на петролни танкери между двете страни, съобщават от Би Би Си.

В професионалните уебсайтове, Ахмади е определян като "британско-ирански гражданин с произход от Кюрдистан". В профила му LinkedIn се казва, че е учил в редица университети в Обединеното кралство, включително Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE),а в Иран е изследвал осакатяването на женските полови органи и детските бракове.

Говорител на Кюрдската мрежа за правата на човека, който съобщи за ареста, заяви, че Камел Ахмади живее в Иран от много години.

Длъжностните лица от двете страни тепърва ще потвърждават, че той е бил задържан.

В интервю за Би Би Си, съпругата на арестувания  Шафак Рахмани, разказва как предполагаеми агенти по сигурността, са дошли в къщата им и са взели документите на Ахмади.

Тя споделя, че по-късно на същия ден, местният съдебен служител потвърдил, че е издадена едномесечна временна мярка за задържане на мъжа й.

"Те не са предоставили информация за причината за ареста или за обвиненията срещу Камел", написа Рахмани в Instagram.

Иран не признава двойното гражданство и няма точни данни за броя на задържаните, които са чужди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови