Информаторът, обвиняващ Facebook в съзнателна дезинформация с цел печалба, разкри самоличността си

OFFNews 04 октомври 2021 в 15:25 5923 1

Снимка pixabay

Самоличността на информатора за Facebook, който направи обществено достояние десетки хиляди страници с вътрешни проучвания и документи на компанията, беше разкрита

37-годишната Франсис Хоугън е бивш продуктов мениджър на Facebook. Според нея документите показват, че компанията е наясно, че платформите ѝ се използват за разпространение на омраза, насилие и дезинформация.

"Нещото, което виждах във Facebook отново и отново, беше, че имаше конфликти на интереси между това, което е добро за обществото, и това, което е добро за Facebook, и Facebook отново и отново избираше да гледа собствения си интерес, като правенето на повече пари", каза Хоугън в предаването "60 минути" по CBS News.

След участието ѝ в предаването, говорителят на Facebook Лена Пийч, в интервю за CNN Business, заяви:

"Всеки ден нашите екипи трябва да балансират между защитата на способността на милиарди хора да изразяват открито мнението си и необходимостта да поддържаме платформата си като безопасно и позитивно място."

"Продължаваме да правим значителни подобрения, за да се справим с разпространението на дезинформация и вредното съдържание. Да се предполага, че насърчаваме вредното съдържание и не правим нищо, просто не е вярно", добави тя.

Преди близо месец бившият продуктов мениджър на компанията подаде осем жалби до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, в които твърди, че Facebook крие от инвеститорите и обществеността изследвания за своите действия. Тя е показала документацията и на Wall Street Journal, който публикува разследване в няколко части, показващо, че компанията Facebook е била наясно с проблемите на приложенията си, включително с негативните ефекти от дезинформацията.

Хоугън, която започнала работа във Facebook през 2019 г., ще даде показания срещу компанията във вторник пред сенатската подкомисия за защита на потребителите, безопасност на продуктите и сигурност на данните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови