Япония дава 1 милион долара за подкрепа на украинските бежанци в България

Красимир Крумов 08 декември 2022 в 22:45 3597 0

Градската администрация в Токио.

Снимка Getty Images

Сградата на кметството в Токио, оцветена в националните цветове на Украйна в първите дни от войната.

Правителството на Япония в сътрудничество с международните организации, представени в България, взе решение на 1 декември да предостави помощ в размер на над 1 милион щатски долара за украинските бежанци, намиращи се на територията на България. Това съобщи на официалния си сайт посолството на Япония у нас.

Точният размер на сумата е 1 019 629 милиона долара, а средствата ще бъдат разпределени в три проекта за подпомагане в сътрудничество с Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН), Международната организация по миграция и УНИЦЕФ.

Първият проект на стойност 445 898 щатски долара е в сътрудничество к ВКБООН. Той ще предостави на украинските бежанци с акцент върху жените и децата, гореща линия за консултации по въпроси и проблеми, възникващи в живота им в България, звено за правни консултации, както и възможности за обучение, включително курсове по български език, необходими за живота им в България.

В сътрудничество с Международната организация по миграция (МОМ) ще бъде осъществен проект за закрила и пряка помощ на засегнати от кризата в Украйна лица, живеещи в Българя на стойност 311 321 щатски долара. Той ще предостави подкрепа за ранно включване на украински бежанци и засилване на достъпа им до социални услуги като здравеопазване, възможности за трудова заетост, настаняване, както и подкрепа, насочена към уязвимите групи със специфични нужди.

Със сътрудничество с УНИЦЕФ ще бъде реализиран проектът „Подкрепа за хуманитарно образование и развитие на подрастващите и участие на украински деца и младежи бежанци и други уязвими деца и младежи в приемащите общности в България“ на стойност 262 500 щатски долара. С неговото осъществяване трябва да бъдат Осигурени възможности за висококачествено обучение на украинските бежанци, в това число дистанционно и онлайн обучение, обучение по български език, както и подкрепа за преодоляване на евентуални проблеми, свързани с половата дискриминация, и подпомагане на участието на бежанците в социални програми.

„Надяваме се, че тези проекти, реализирани в сътрудничество между правителството на Япония и различни международни организации, ще намалят уязвимостта и трудностите в живота на украинските бежанци в България и ще подобрят жизнената им инфраструктура, включително оцеляването им през настъпващата зима. Правителството на Япония се надява, че с тази помощ макар и малко ще облекчи тежестта на българската страна в усилията й да подкрепи украинските бежанци на своя територия“, се казва в съобщението на посолството на Япония в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови