Хиляди жертви на тайфуна "Хаян", над 600 000 евакуирани във Виетнам

11 ноември 2013 в 08:11 2755 0

Филипините след
Филипините след "Хаян", Снимка: USA Today

След като отне живота на хиляди души във Филипините, тайфунът "Хаян" достигна до територията на Виетнам, предадоха световните медии.

През уикенда във Виетнам бяха евакуирани над 600 000 души. Гражданите на Ханой се запасяват с провизии и се готвят за проливни дъждове. В Манила обявиха, че "Хаян" е най-страшното бедствие, сполетявало страната. Въпреки това метеоролозите успокояват, че тайфунът ще връхлети Виетнам с много по-малка сила в сравнение с Филипините, но ветровете достигат скорост от 160 км/ч.

В предишните дни "Хаян" премина през централната част на Филипините. Властите на островната държава потвърждават официално смъртта на 700 души. Президентът Мария Корасон Акино обаче изрази опасения, че броят на загиналите вероятно достига 10 000 души, но информацията за това тепърва ще бъде потвърдена.

По данни на ООН пострадалите от стихията са милиони. Дъждовете, силните ветрове и наводненията прекъснаха тока на стотици хиляди домакинства и разрушиха домовете на мнозина във Филипините.

В неделя Япония съобщи, че изпраща във Филипините 25-членен екип, състоящ се предимно от медицински работници. Те ще трябва да помагат на пострадалите от тайфуна.

САЩ вече оказват хуманитарна помощ на Филипините, а от ЕС съобщиха, че също ще се включат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews