Хакери успяха да изтеглят данните на близо 10 млн. австралийци

OFFNews 23 септември 2022 в 17:19 2994 0

хакери

Снимка Архив

Хакерска атака в Австралия.

След хакерска атака в Австралия са изтеглени личните данни на около 40% от населението на страната. Става дума за клиентите на втората по-големина телекомуникационна компания на територията. От ръководството се извиниха и увериха, че работят със съответните органи, за да изяснят кой стои зад атаката и каква точно информация е станала достъпна неправомерно, съобщи БНТ.

Вторият по-големина телекомуникационен оператор ще се свърже с близо 10 милиона от клиентите си, за които се предполага, че за засегнати. Откраднати са адреси, данни от шофьорски книжки, номера на паспорти.

"В информационното пространство се разпространява информация за 9 милиона и 800 хиляди потребители. Искам да кажа, че това е възможно най-лошият сценарий. Имаме основание да смятаме, че броят е значително по-малък, но работим активно, за да изясним какво точно за получили хакерите. И нещо важно - в атакуваната база данни няма финансови параметри. Няма пароли и т.н.", заяви изпълнителният директор на компанията Кели Байер Росмарин.

Като телекомуникационен гигант, компанията е обект на хакерски атаки и към момента успешно е успявала да опази данните на клиентите и потребителите си.

"Тази атака не прилича на никоя, която сме виждали преди, и за съжаление е успешна. Заедно с компетентните органи се опитваме да разберем какво точно е изтекло като данни", допълни Кели Байер Росмарин.

Полицията и властите с ресор "Киберсигурност" продължават разследването на най-голямата хакерска атака в Австралия. А от засегнатата компания приканват абонатите си да сменят паролите си и да се свържат с институциите, които разполагат с тяхна чувствителна информация, за да се предотврати потенциално неправомерното им използване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови