Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хакери събориха сайта на парламента в Северна Македония

OFFNews 25 март 2023 в 16:54 2931 0

Снимка

Гръцка хакерска групировка удари по-рано сайта на Министерството на образованието и науката на Северна Македония.

Хакери са съборили сайта на Собранието (парламента) на Северна Македония, съобщи А1. Според информация на експертите по сигурността в Скопие става въпроз са атака отвън - flood attack или едновременно осъществяване на множество връзки, в резултат на което страницата става недостъпна за потребители, обясниха от администрацията на северномакедонския парламент.

Малко по-късно IT поддръжката на Собранието обяви, че трафикът към сайта от страната е възстановен, но достъпът до страницата от чуждестранни адреси е забранен. Компетентните служители ще следят ситуацията и веднага след като се установи, че тя е безопасна, ще бъде разрешен достъпът на потребители и от чужбина“, се казва в съобщението на парламента. От канцеларията на председателя на парламента Талат Джафери допълниха още, че всички атаки са идвали от чуждестранни IP адреси.

Наскоро жертва на кибератака в Северна Македония стана Здравната каса, която не можа да си възстанови системата напълно в продължение на три седмици. Тогава атаката остави без заплати работещите в здравната сфера, направи невъзможно изплащането на парите за отпуск по майчинство и за болнични, предизвика бъркотия на пазара с лекарства и върна в употреба хартиените формуляри в здравния сектор.

В Северна Македония са регистрирани също така кражби на  чувствителни данни от държавни сайтове, за които след това се иска откуп, случаи на създаване на линкове за продажба на дрехи в сайта на правителството Vlada.mk или на копаене на криптовалути в сайта на Бюрото за обществени поръчки. Това са само част от посегателствата срещу държавни сайтове в последно време, припомня "Слободен печат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!