Хакери атакуваха беларуските железници, возили солдати

"Киберпартизани" настояват да спре прехвърлянето на руски войски и да бъдат освободени 50 политически затворници

OFFNews 25 януари 2022 в 10:40 2350 0

Хакерската група "Киберпартизани" обяви, че е атакувала компютърната мрежа на беларуските железници, за да попречи на придвижването на руски военни, съобщи радио „Свобода“, цитирано от БНР.

Целта на акцията е била да попречат на работата на железниците, тъй като Русия превозва военни и техника по беларуската железопътна инфраструктура.

Преди дни Москва обяви, че предстоят съвместни военни учения в Беларус под кодовото име "Съюзническа решимост". Очаква се те да продължат до края на февруари. В същото време руските войски са съсредоточени близо до границата на Беларус с Украйна. Западът се опасява, че Русия разполага там сили в подготовка на инвазия в Украйна. Кремъл отрича.

"Киберпартизани" са поставили условие да спре прехвърлянето на руски войски на беларуска територия и да бъдат освободени 50 политически затворници. В замяна хакерите ще предоставят на компанията ключовете за възстановяване на мрежата.

Беларуската хакерска група „Киберпартизани“ се появи за първи път през есента на 2020 г. след началото на масовите протести срещу режима на Александър Лукашенко. Групата предприе поредица от атаки срещу държавни сървъри и огласи материали, компрометиращи беларуските власти. Тя публикува с открит достъп служебна информация, включително лични данни на служители на правоохранителните органи, участвали в потушаването на протестите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови