Гръцки данъчни, митничари и икономисти се вдигат на протест

Лъчезар Вълев 21 септември 2012 в 10:40 1566 1

Стачка в Гърция. Снимка: lay-out.gr
Стачка в Гърция. Снимка: lay-out.gr

Данъчните служби в Гърция няма да работят в петък заради обявената 24-часова обща стачка, съобщи гръцкия вестник "Експрес".

Към протеста ще се присъединят и митническите служители, както и служителите от гръцкото министерство на икономиката.

Служителите протестират против намаляването на заплатите и увеличаващите се съкращения на служители в държавния сектор.

Данъчните инспектори и служителите на данъчната служба планират да стачкуват също и на 27-28 септември, както и да се присъединят към всеобща стачка на 26 септември, когато ще стачкуват и митническите служители в Гърция.

Протестни шествия и стачки в градския транспорт заляха в четвъртък гръцката столица.

В демонстрациите се включиха още фармацевти, лекари, съдии, университетски преподаватели, както и служители на хотели.

За 26 септември е насрочена стачка на най-големите профсъюзи в държания и частния сектор. Според тях готвените мерки за бюджетни съкращения ще доведат до катастрофални последици.

Междувременно за петък е предвидена поредната среща на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас и кредиторите на Атина от т.нар. "Тройка" (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международният валутен фонд).

От "Тройката" са отстъпили от исканията си за нови съкращения на заплатите, пенсиите и социалните придобивки, пише вестник "Катимерини".

Министърът на финансите Янис Стурнарас е заявил на международните кредитори, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да приеме новите съкращения.

Представителите на „Тройката” ще си тръгнат от Атина през следващата седмица и ще се върнат преди срещата на Еврогрупата на 8 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!