Гледането на телевизия вредно колкото пушенето

Вероника Шербанова 07 май 2013 в 13:26 3261 3

Телевизия. Снимка sxc.hu
Телевизия. Снимка sxc.hu

Гледането на телевизия вреди на здравето ни толкова, колкото и пушенето, пише Daily Express, като се позовава на изследвания в тази област.

Според учените от университета в Глазгоу децата, които гледат телевизия повече от два часа на ден, са по-склонни да се разболеят от астма, отколкото връстниците им, които стоят по-малко пред телевизора. Телеманите водят по-застоял начин на живот, което води до повече случаи на астма, смятат учените.

„Дори ако децата спортуват ежедневно, дългите часове пред телевизора (в това число и работата с компютър, мобилен телефон и др.) увеличават риска от развитието на рак, когато децата пораснат“, предупреждава Световната фондация за изследване на онкологичните заболявания.

Що се отнася до възрастните, графикът за съня на много от тях зависи от телевизионната програма, а не от залеза на слънцето и други биологични фактори. В резултат на това много зрители си лягат късно и спят по-малко, отколкото е необходимо. По-малко от седем-осем часа сън за денонощие пък води след себе си затлъстяване и редица други болести, обясняват учени от университета в Пенсилвания.

Седенето пред телевизора за повече от два-три часа на ден увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и преждевременна смърт.

След изследвания в рамките на повече от 40 години учени от "Харвард" установили, че намаляването на времето, прекарано пред телевизора, може значително да подобри здравето на хората. Особено голям е ефектът, като се има предвид, че заедно с гледането на телевизия се намаляват и изядените от телеманите нездравословни храни, посочват учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!