Германският министър на отбраната иска нови танкове, не го интересува откъде пари за тях

OFFNews 01 февруари 2023 в 21:16 3025 1

Писториус

Снимка Архив

Борис Писториус

Германия трябва бързо да поръча нови танкове "Леопард", за да замени онези, които отиват в Украйна, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус и допълни, че не го интересува откъде ще дойдат парите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ключовият факт за мен е, че трябва да поръчаме нови танкове, не след година, а бързо, така че да започне производството им", каза Писториус пред журналисти при посещение на танковия батальон в град Аугустдорф (Западна Германия), избран да предостави 14 от своите танкове "Леопард 2" на Киев.

"Откъде ще дойдат парите ли? Съвсем непринудено ще се изразя така: Честно казано, не ме интересува. Най-важното е да ги осигурим бързо", заяви министърът в отговор на въпрос дали настоява за увеличаване на специалния фонд от 100 милиарда евро, създаден за модернизиране на въоръжените сили след инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Писториус посети въоръжените сили в Аугустдорф в провинция Северен Рейн-Вестфалия, за да научи повече за основния боен танк „Леопард 2“, предаде ДПА. Германското правителство изпраща 14 танка „Леопард 2А6“ на Украйна.

От август 2022 г. танков батальон с около 550 войници сформира ядрото на международната бойната група на НАТО в Литва, която помага за укрепването на североизточния фланг на алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!