Германия затяга правилата за канабиса два месеца след частичната му легализация

OFFNews 07 юни 2024 в 08:21 1110 0

Снимка Архив

Германският парламент гласува изменение на дългоочаквания закон за легализиране употребата на канабис с цел да затегне ограниченията за шофиране. Това се случва само два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, предаде ДПА.

Измененията включват и допълнителни разпоредби за отглеждането на канабис в т.нар. клубове за канабис, за да се предотврати появата на мащабни плантации.

След дългогодишни дебати през февруари Берлин прие нов закон за канабиса, който позволява на пълнолетните германци законно да притежават, купуват или отглеждат марихуана, въпреки че все още се прилагат строги разпоредби и ограничения.

Съгласно закона, който е в сила от 1 април, на възрастните е разрешено да носят със себе си до 25 грама марихуана, а у дома могат да се съхраняват не повече от 50 грама. В домашни условия могат да се отглеждат до три растения. Освен в домашни условия, възрастните могат да се присъединят и към т.нар. клубове за канабис, чиито членове ще могат да отглеждат наркотика заедно и да си го доставят взаимно от 1 юли.

Публичната консумация на марихуана остава забранена в близост до деца, училища, детски градини, детски и спортни площадки, както и на други места.

Законът беше прокаран в парламента от лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц. Опозиционните консерватори от блока ХДС/ХСС обаче продължават да призовават Германия да промени курса и отново да забрани марихуаната в страната.

С новите поправки парламентът въведе ограничение от 3,5 нанограма на милилитър кръв от активната съставка в канабиса - тетрахидроканабинол (THC) - за шофьорите.

Поради рисковете от смесването на алкохол и марихуана, на лицата, които са употребили канабис, вече е напълно забранено да шофират под въздействието на алкохол.

В Германия ограничението за шофиране след консумация на алкохол е 0,05% съдържание на алкохол в кръвта. Според новите правила на новите водачи се забранява да шофират под въздействието на канабис.

Освен това на федералните провинции на Германия е предоставена по-голяма свобода на действие при прилагането на закона, например при проверките на клубовете за канабис.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх