Гърците масово теглят парите си от банките

Елица Мартинова 16 май 2012 в 10:33 1215 0

Гърците теглят спестяванията си, Снимка: БГНЕС
Гърците теглят спестяванията си, Снимка: БГНЕС

Банките в Гърция са разтревожени за бъдещето си, защото след парламентарните изборите на 6 май гражданите са започнали масово да теглят влоговете си.

Това съобщи ръководителят на гръцката централна банка Георгиос Правопулос на президента Карлос Папуляс.

По данни на Правопулос досега гражданите са изтеглили близо 700 млн. евро от банките, но се очаква ситуацията да се влоши заради неуспешните опити за сформиране на правителство.

„Правопулос ми каза, че засега няма паника, но страховете на банките са сериозни и биха могли да прераснат в паника”, заяви Папуляс.

„Рискът от масов отлив от гръцките банки е много сериозен и реален проблем. Европейската централна банка трябва да гарантира сигурността на депозитите на чуждестранните инвеститори в региона, за да не се стигне до по-сериозни катастрофи. Това е единственият шанс да се защитят банките – не думи, а дела”, заяви пред Bloomberg Television Янис Йоанидис – професор по икономика от университета „Тафтс” в Масачузец.

Резултатите от парламентарните избори задълбочиха вече съществуващите икономически проблеми на Гърция. Страната ще изчерпи финансовия си резерв до началото на юли, ако европейските ú партньори не се намесят. ЕС обаче е предпазлив и желае да получи гаранции за реформи от новото правителство на страната.

Във вторник обаче стана ясно, че опитите на президента Папуляс да сформира кабинет са безуспешни и Гърция ще направи повторно гласуване в средата на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!