Г-7 планира установяване на таван на цената на руския петрол

Елена Стоилова 27 юни 2022 в 17:46 3015 0

Зеленски G-7

Снимка Getty Images

Президентът на Украйна Володир Зеленски разговаря чрез видеовръзкса с президента Джо Байдън, премиерът на Япония Фумио Кишида, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Олф Шолц и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите на Г-7 планират установяване на таван на цената на руския петрол. Въпросът е обсъден на срещата на Г-7 в замъка Елмау, Германия. Към срещата се присъедини чрез видеовръзка и президента на Украйна - Володимир Зеленски.

Лидерите ще продължат да обсъждат тази стъпка, която ще намали енергийните приходи на Кремъл и се очаква да бъдат изпратени длъжностни лица в държавите, които да създадат механизми за установяване на глобален таван на цената на петрола, беше съобщено на брифинг. „Целта тук е да лишим Русия, да лишим Путин от главния му източник на пари и сила и да намалим цената на руския петрол, за да помогнем да се заличи въздействието на войната на Путин“, цитира NBC официален източник, без да назовава името. 

Лидерите на Г-7 планират да обявят разширени санкции на руската защита, целящи да спрат Русия да се снабди с нови оръжия, които да използва срещу Украйна. Те са постигнали съгласие и да забранят вноса на злато от Русия, което се явява вторият най-важен източник на приходи за страната.

Вашингтон се подготвя да изпрати нова военна помощ - система за противоракетна отбрана, дългобойна артилерия, муниции и друго оборудва на Украйна, като заедно с останалите лидери опитват да затвърдят дълготрайните си намерения към каузата за Украйна, искайки да наложат нови санкции на Русия.

Президентът Зеленски отправи молба към лидерите на Г-7 да ускорят помощта, която е била обещана, да увеличат оръжията и да спрат руския износ на енергия. Той коментира затруднението на украинските сили да удържат руската армия на източния регион до Луганск.

Лидерите на Г-7 заявиха, че ще продължат да подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и няма да се откажат от това да държат Русия отговорна за действията си. Изявлението на лидерите гласи: „Ще продължим да осигуряваме финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа и ще стоим зад Украйна за толкова дълго, колкото е необходимо... Както и че ще се посветим на това да демонстрираме отговорност и солидарност, чрез работа с международното въздействие на руската агресия, особено над най-уязвимите.“

Сред европейските лидери се появяват възгледи за това дали Украйна трябва да отстъпи някои територии, за да сложи край на войната. Въпреки подкрепата си, лидерите на Г-7 не се намесват по този въпрос, като оставят Украйна сама да реши конфликта. Те заявяват:“ Зависи от Украйна да реши бъдещото мирно споразумение, свободна от външен натиск или влияние.“

Володимир Зеленски изрази благодарността си към Г-7 в публикувано изявление след видеовръзката с лидерите. То гласи: „Украйна усеща подкрепата на държавите от Г-7. Благодаря за защитата ви и за финансовата помощ към нашата страна в борбата срещу руската инвазия. За нас постоянната позиция на държавите от Г-7 относно санкциите е също важна. Те трябва да продължават да се увеличават, особено цената на петрола, изнасян от агресора.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови