Французин казва името на новия папа

Борислава Бибиновска 12 март 2013 в 09:46 2379 1

Французин казва името на новия папа. Снимка:Уикипедия
Французин казва името на новия папа. Снимка:Уикипедия

Френският кардинал Жан-Луи Туран ще има честта да обяви името на следващия папа, съобщиха италианските медии.

След като бъде избран наследникът на оттеглилия се Бенедикт XVI, кардинал Туран ще се появи пред събралите се хиляди вярващи на площад "Св. Петър", за да съобщи, че Римокатолическата църква отново има свой духовен водач.

"Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam! (Съобщавам ви голяма радост. Имаме папа! -б.а) - с тези думи Туран ще се обърне към вярващите и ще посочи името на новия понтифик. 

В рамките на половин час новоизбраният римокатолически глава трябва да се появи на балкона на базиликата “Св. Петър”, за да поздрави и благослови всички.

Кардинал Жан Луи Туран е специално упълномощен от събратята си да оповести името на новия папа. 70-годишният висш духовник е председател на Папския съвет по международния религиозен диалог. Също така Туран има официалната титла "кардинал протодякон", което означава, че той е най-високопоставеният кардинал в ордена на дяконите.

Междувременно конклавът за избор на папа започна. В 10 ч местно време ще бъде отслужена литургия в катедралата "Свети Петър", ръководена от кардинал Анджело Содано. Към 16.30 часа (17.30 българско време) кардиналите ще се отправят към Сикстинската капела, където ще започне и същинското гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови