ФБР нахлу в предполагаема къща на Дерипаска във Вашингтон

OFFNews 19 октомври 2021 в 20:17 2666 1

Агентите на Федералното бюро за разследване са нахлули в къща във Вашингтон, за която се смята, че е на руския магнат Олег Дерипаска, потвърдиха от ФБР. Извършва се "разрешена от съда правоприлагаща дейност", съобщи говорител на ФБР пред бизнес телевизия CNBC.

Подробности обаче са спестени. Представител на ФБР заяви пред Ройтерс, че се извършва разрешена от съда "правоприлагаща дейност" в резиденция на 30-та улица в американската столица, но не потвърди дали това е домът на Дерипаска. През 2017 г г. "Вашингтон поуст" обвързва имот на тази улица с руския милиардер.

Коментар на самия Дерипаска и адвокатите му към момента няма.

Близкият до президента Владимир Путин петролен магнат попадна в списъка на санкционираните от САЩ лица през 2018 г. Дерипаска обжалва, но през юни американски съдия отхвърли жалбата му.

Олег Дерипаска стана широко известен в САЩ заради връзките си с Пол Манафорт - бивш председател на предизборната кампания на Доналд Тръмп, който беше осъден по обвинения в измами, произтичащи от разследването на бившия специален адвокат Робърт Мълър за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

Тогавашният президент Доналд Тръмп помилва Манафорт в последния месец на поста си.

Дерипска притежава част от компанията "Русал" (Rusal) чрез своя дял в компанията-майка на гигантския производител на алуминий En+ Group. По-рано Вашингтон отмени санкциите срещу двете компании, но ги запази за Олег Дерипаска, напомня БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови