Европарламентът определи Русия като основен източник на дезинформация в Европа

Вилдан Байрямова 13 март 2019 в 17:56 1958 0

Европейски парламент

Снимка Pixabay

Европейският парламент прие резолюция с препоръки към съвета на ЕС и представителя по международните въпроси Федерика Могерини за стратегическата комуникация на ЕС по отношение на противодействието на пропагандата.

Да се повиши информираността за дезинформационните кампании на Русия, които представляват основен източник на фалшиви новини в Европа, гласи една от препоръките. Те са подкрепени от 489 гласа, 148 депутати гласуваха „против“ и 30 се въздържаха.

В документа се предлага да бъдат разработени юридически рамки както на ниво ЕС, така и на международно равнище, за да се противодейства на хибридните заплахи, в частност на кибер- и информационната война.

Съветът на ЕС и ръководителя на дипломацията Могерини са призовани да предвидят конкретни санкции спрямо отговорните за организирането и провеждането на такива кампании, което е наложително, а за това свидетелстват враждебните действия в тези области от страна на държавни и неправителствени субекти.

В този документ Европейският парламент осъжда категорично всички все по-агресивни действия на Русия, Китай, Иран, Северна Корея и други страни, които искат да отслабят или да сринат нормативните основи и принципи на европейската демокрация и суверенитета на всички страни от „Източното партньорство“, а също и да влияят на изборите, и да подпомагат екстремистките движения.

Като успешна практика е определен комплексът от мерки, приет от НАТО с цел противодействие на новите видове хибридни заплахи. Признавайки резултатите, постигнати от контра-пропагандистката структура на Европейската външно-политическа служба East StratCom, евродепутатите призовават тази специализирана група да се преобразува в пълноценно подразделение, за да стане още по-значима. Те настояват трите специализирани групи за стратегическа комуникация в East StratCom да бъдат подкрепени финансово и с човешки ресурси, за да се увеличи съществено техният потенциал, ефективност, професионализъм, да се укрепи институционалният им статус, да се подобри качеството на работата им, а също и да бъдат защитени от политическа намеса властите и страните, подкрепящи руската дезинформация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови