Ескалация: Въздушни удари по Газа с убит и ранен. 350 ракети срещу Израел с 8 ранени бягащи към бомбоубежища (обновена)

Александра Маркарян 10 май 2023 в 18:00 3784 0

170 ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа в днешната ескалация на напрежението между Израел и палестинския анклав.

Снимка БТА/АП

170 ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа в днешната ескалация на напрежението между Израел и палестинския анклав.

Напрежението в Израел ескалира. Израелските военновъздушни сили удариха цели на "Ислямски джихад" в Газа за втори пореден ден днес, а палестински бойци в анклава изстреляха стотици ракети през границата към Тел Авив, Централен и Южен Израел. Вой на сирени проехтя малко преди 13:30 ч израелско (и българско) време и принуди дори жителите на Тел Авив да се укрият в убежища.

Израелските удари са били насочени към ракетни обекти, включително тренировъчен лагер в северната част на Ивицата Газа - разясняват военните. По информация на "Ройтерс" е загинал един човек, а един е бил ранен. Агенцията се позовава на неназовани медицински служители. The Jerusalem Post допълва, че загиналият е бил описан от военните като агент на палестинския "Ислямски джихад", който се е подготвял да изстреля ракети срещу Израел.

Минути по-късно в Израел са прозвучали сирени - първо в пограничните общини, а малко след това - и в Тел Авив, който се намира на 60 км северно от Газа. 8 души са били ранени, докато са бягали към бомбоубежищата, писа The Jerusalem Post.

"Днес над 170 ракети бяха изстреляни срещу Израел, затваряйки милиони израелски цивилни в бомбоубежищата. 134 от ракетите навлязоха в израелска територия.  54 ракети са прихванати от Железният купол. Израел ще защити своите граждани от всеки, които се опитва да им навреди", информира посолството на Израел в България чрез Фейсбук.

Няколко часа по-късно военни източници съобщиха пред Yet news, че ракетите са наброявали 350. Около 150 от тях са паднали малко след изстрелването им в границите на Ивицата Газа или в морето. Три от тях са били насочени към Тел Авив. Едната от тях е била свалена от израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", а другите две са паднали в морето.

Днес плажуващи в Тел Авив съобщиха, че са видели прихващания на юг от града.

Къща в южния град Сдерот е била ударена от ракета. Не се съобщава за пострадали. Собствениците не са били в нея. В района е била ударена и детска градина, която по-рано е била затворена на фона на очакваната ескалация, съобщава The Jerusalem Post. Военните предупредиха вчера, че такава е възможна и бе разпоредено затваряне на училища, детски градини, университети, плажове и магистрали до четвъртък.

При тежкия ракетен обстрел днес са били засегнати общини чак до южния град Ашкелон.

Вчера Израелските отбранителни сили инструктираха жителите на района да останат близо до защитени места в очакване на нападението, което дойде само ден след като военните убиха трима висши командири на "Палестински ислямски джихад" при целенасочена операция, наречена "Щит и стрела", и удариха военни бази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови