ЕС готви глоби и санкции, ако Великобритания не спазва сделката за Брекзит

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2020 в 13:20 1615 0

Глоби и прекратяване на преференциалния достъп до европейския пазар - пред това ще бъде изправена Великобритания, ако наруши условията на подготвяната сделка за отношенията си с ЕС след Брекзит.

Предупреждението дойде от Еврокомисията в презентация, показана на дипломати от ЕС и цитирана от POLITICO и Financial Times.

В становището на Еврокомисията се посочва, че ЕС настоява бъдещите му отношения с Обединеното кралство да се ръководят от "ефективни договорености за управление, надзор, прилагане и преглед" на клаузите на сделката за Брекзит.

Брюксел иска гаранции от страна на властите в Лондон, че ще се съобразяват с европейските регулации за опазване на природата, социалните въпроси и конкуренцията.

А посланията от Острова не са окуражаващи - през уикенда британският финансов министър Саджид Джавид, че страната му няма да се съобразява с правилата на ЕС.

Затова и ЕК предвижда да има нова, съвместна комисия за решаване на спорове между Брюксел и Обединеното кралство чрез медиация. Ако медиацията не успее, споровете ще бъдат решавани от Съда на ЕС в Люксембург.