Ердоган разреши на над 2 млн. турци да се пенсионират незабавно

OFFNews 29 декември 2022 в 10:55 4230 0

Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

По-малко от шест месеца преди изборите турският президент Реджеп Таийп Ердоган премахна изискването за навършена възраст за пенсиониране. Така повече от 2 млн. работещи могат да се пенсионират незабавно, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган повиши значително минималната заплата като част от кампания за спечелване на подкрепа, която бе подкопана от инфлацията, спада на лирата и рязкото понижаване на жизнения стандарт.

Новата уредба ще облагодетелства хората, които са започнали работа преди септември 1999 г. и които са събрали 20-25 г. осигурителен стаж.

Преди това възрастта за пенсиониране бе определена на 58 г. за жените и 60 г. за мъжете. Засега не е ясно колко ще струва новата система, но Ердоган каза, че 2.25 млн. души имат право да се пенсионират незабавно. В момента в Турция има 13.9 милиона пенсионери.

През двете десетилетия на власт Ердоган ръководи репресиите срещу недоволството и през последните години възприе неортодоксални икономически политики, които помогнаха за понижаването на лирата до една десета от стойността й спрямо долара преди десетилетие, коментира Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!