Ерата Кастро си отива, комунизмът в Куба остава

OFFNews 17 април 2021 в 19:17 4219 0

Снимка АП / БТА

Фидел и Раул Кастро през 2011 г.

Раул Кастро предаде ръководството на Кубинската комунистическа партия на по-млада генерация на започналия вчера конгрес в Хавана.

Така той слага край на шест десетилетия управление на братята Кастро, през които водачи бяха той самият и по-големият му брат Фидел.

Във встъпително слово на четиридневния конгрес 89-годишният Раул Кастро определи новото ръководство като хора, лоялни на партията, които притежават десетилетен опит, натрупан от тях, докато са се изкачвали с работа нагоре по йерархията.

Според него те са "изпълнени със страст и антиимпериалистически дух".

Кой е наследникът?

През 2018 г. Раул Кастро предаде президентството на протежирания от него 60-годишен Мигел Диас-Канел.

Конгресът е най-важният партиен форум и се организира на всеки пет години, за да направи преглед на политиката и да взема решения, свързани с управлението, съобщава БТА.

Горещо вярвам в силата, а също и в характера и разбиранията на моите сънародници, които могат да служат за пример. И докато съм жив, ще съм готов да защитавам родината, революцията и социализма, каза Кастро пред стотиците партийни делегати, събрали се в конгресен център в Хавана.

Конгресът е закрит форум, но части от него се предават на живо по държавната телевизия.

Кастро похвали Диас-Канел като един от новото поколение ръководители и заяви, че той е постигнал "добри резултати" за трите години, откакто заема поста си.

Мнозина очакват Мигел Диас-Канел да го наследи като първи секретар на партията, най-влиятелната длъжност в кубинската еднопартийна система.

Комунизмът в Куба остава, както и опашките за храна

Новите кубински ръководители са изправени пред най-тежката икономическа криза след разпадането на някогашния благодетел - Съветския съюз, а има и признаци за нарастваща неудовлетвореност, особено сред по-младите кубинци. И в наши дни много кубинци се редят с часове на опашки, за да си купят хранителни продукти.

Раул Кастро заяви, че Куба е готова за нови отношения със САЩ.

Потвърждавам от този конгрес на партията волята за развиване на почтителен диалог и изграждане нов вид отношения със САЩ, без да се налага Куба да се отказва от принципите на революцията и социализма, категоричен е Кастро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови