ЕП одобрява бюджета на Съюза до 2020 г.

Елица Мартинова 19 ноември 2013 в 08:29 1422 0

Пленарната зала на Европейския парламент.
Пленарната зала на Европейския парламент.

Очаква се, че днес Европейският парламент ще одобри бюджета на Съюза до 2020 г.

Това е първият многогодишен бюджет след финансовата криза, която засегна икономиката на всички страни-членки.

Разчетите по новия програмен период бяха обект на редица спорове между членуващите държави. Причина за споровете е фактът, че това е първият случай, в който бюджетът по новия програмен период е по-малък от разчетените средства за предходния период.

За периода 2014-2020 г. са предвидени плащания в размер на 908 млрд. евро, като най-голямата част от тях – 38% - ще отидат за селско стопанство. 34% от парите пък ще бъдат инвестирани в кохезионните политики на Съюза.

За да ги получат, държавите-членки ще трябва да представят стратегии за развитие в съответните сектори, придружени с разчет за очакваните благоприятни ефекти от проектите.

Разчетите по следващия програмен период предвиждат, че държавите-членки, които не спазват фискална дисциплина, ще бъдат санкционирани със спиране на част от европарите.

Орязаният бюджет за периода 2014-2020 г. предизвика скептицизъм у редица евродепутатити, които се съмняват, че разчетените средства ще осигурят достатъчно инвестиции, които са нужни за раздвижване на икономиката след кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови