ЕК поиска собствени въоръжени сили за Европа

OFFNews Последна промяна на 08 март 2015 в 09:19 1260 5

Жан Клод Юнкер

Председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер заяви, че ЕС се нуждае от собствени въоръжени сили, които биха спомогнали за формирането на обща външна политика и политика на сигурност, предаде Welt am Sonntag.

По думите на Юнкер с такава армия ЕС ще може да реагира на всяка външна заплаха към който и да е от членовете на съюза, а също така да покаже на Русия, че се отнася сериозно към отстояването на своите ценности.

В началото на годината ЕК обяви своите планове за вземането на нови антитерористични мерки след кръвопролитната атака на ислямисти във Франция.

Новите антитерористични мерки ще се включват по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. На Шенгенската система ще се направи детайлен анализ с цел подобряването й. Особено внимание ще бъде отделено и на превантивните и изпреварващите действия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2015 в 17:13

Аз малко повече подкрепям ЕС, отколкото военизираната и търсеща конфликти организация НАТО. Какво би станало, ако се създаде армия на ЕС и Нато остане?... сложен въпрос според мен.

08.03 2015 в 14:17

Оffnews много сте орязали статията и умишлено премълчавате важни неща.
ЕС трябва да напусне НАТО и има свой сили за защита на страните членки.
Детайла е че този говори за защита на съседните държави на ЕС, става дума за Украйна. Също и нарушаване на договора на ЕС, без референдум се оказваме във федерация, без своя армия, някакъв комисар ще решава къде и с кого да воюва и кой поделения да са първи на фронта, след решение на ЕС парламента и мнозинство, никоя страна няма да има правото да откаже участието във войната, ще управлява комисара.

08.03 2015 в 10:56

Крайно време беше! Каква е тая държава(ЕС) без собствена армия? Пудел на щатите!

08.03 2015 в 10:30

Въпрос, който се отлага няколко десетилетия. Интересно ще бъде едно такова "въоръжаване" на фона на срива на еврото.

08.03 2015 в 10:27

Идеално ;) Държавите от ЕС да си имат свое НАТО без САЩ и Турция :)
Ха дано ама надали.