Двама загинали и десетки ранени след земетресение с магнитут 6,4 по Рихтер в Калифорния

OFFNews 21 декември 2022 в 07:22 2979 0

земетресение

Снимка Скрийншот

Земетресение в Северна Калифорния

Най-малко двама са загинали и повече от 12 души са ранени при земетресение с магнитут 6,4 по Рихтер, разтърсило района на Еврика в Северна Калифорния, съобщи Геоложката служба на САЩ, цитирана от Си Ен Ен. Нанесени са щети по пътища и домове, десетки хиляди са оставени без електричество.

Епицентърът на земетресението, което е станало в 2:34 ч. след полунощ, е бил в Тихия океан на около 15 мили от Фортуна, град с население около 12 000 души в окръг Хумболт, част от гористия крайбрежен район на Калифорния - Редууд. Фортуна се намира близо до Еврика и на около 280 мили северозападно от Сакраменто.

Макар че към момента има малко информация за ранените, нито един от тях не е в критично състояние, заяви шерифът на окръг Хумболт Уилям Ф. Хонсал. Очаква се броят на пострадалите да нарасне, добави той.

Двамата загинали, мъже на 72-и 83 години, са имали нужда от спешна медицинска помощ, но заради земетресението здравните служби не са успели да се свържат с тях навреме, каза Хонсал.

По информация от сайт, който следи състоянието на електропреносната мрежа, във Фърндейл и околностите на окръг Хумболт без ток са останали около 72 000 домакинства и предприятия.

Американската система за предупреждения за цунами обяви, че няма опасност от високи и разрушителни вълни.

Губернаторът Гавин Нюсъм обяви извънредно положение, което позволява на окръг Хумболт да получи достъп до ресурси по Закона за подпомагане при бедствия в Калифорния, се казва в съобщение на кабинета на Нюсъм.

Геоложката служба съобщава за десетки вторични трусове с магнитут 4,6 по Рихтер. Трусът от вторник се случва година след като на 20 декември 2021 г. земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер удари точно до нос Мендосино в окръг Хумболт и нанесе незначителни щети на сгради в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови