Днес се решава дали ще станем част от Шенген

OFFNews 08 декември 2022 в 07:28 2026 2

Шенген

Снимка GettyImages

Шенген

За днес е насрочено гласуването на Съвета на ЕС, което ще определи дали България, Румъния и Хърватска ще станат част от Шенген. Заседанието ще се проведе в Брюксел.

До момента спрямо заявените позиции се очаква Нидерландия и Австрия да се противопоставят на нашето присъединяване.

Спрямо дневния ред на заседанието нашето и на Румъния присъединяване ще бъде разгледано като първа точка в дневния ред. Като втора ще бъде разгледана кандидатурата на Хърватия.

В петък миналата седмица стана ясно, след заседание на правителството на Нидерландия, че страната ще каже "да" на Холандия и Румъния, а България ще получи отрицателен вот. По-късно премиерът Марк Рюте заяви, че не казва "не, а "все още не".

От своя страна австрийският канцлер Карл Нехамер също заяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген. Той се аргументира с това, че двете страни се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си.

От страна на България днес на форума в Брюксел ще присъства вътрешният министър Иван Демерджиев.

Вчера вечерта австрийският канцлер Немахер още веднъж потвърди позицията на Австрия.

На пресконференция с лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер препоръча решението да бъде взето през есента на следващата година.

Вебер изрази разбиране към австрийските искания за укрепване на външните граници, но отново застъпи позицията си против налагане на вето, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

08.12 2022 в 11:09

"заседание на правителството на Нидерландия, че страната ще каже "да" на Холандия и Румъния, а България ще получи отрицателен вот."

Моля оправете Холандия на Хърватска

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика