Дипломатически скандал между Великобритания и САЩ след теч на информация

Администрацията на Тръмп е неспособна, несигурна и некомпетентна. Белият дом е уникално нефункционален и разделен - пише посланик Ким Дарък в имейли до Лондон. Съветът му към правителството: При Тръмп имат шанс простите, груби аргументи

OFFNews 07 юли 2019 в 17:48 6725 4

Снимка Би Би Си

Дипломатически скандал избухна между САЩ и Великобритания след теч на информация.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е "неспособна, несигурна и некомпетентна" пише британският посланик в САЩ сър Ким Дарък в имейли до Лондон, станали достояние на медиите.

Белият дом е "уникално нефункционален" и "разделен" под управлението на Тръмп - пише дипломатът - но предупреждава, че Тръмп не трябва да бъде "отписван".

"Не можем наистина да повярваме, че тази администрация може да бъде по същество по-нормална; по-малко нефункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена на фракции, по-малко недипломатична и неспособна", пише в паметна записка от Дарък, който се чуди дали някога Белият дом ще изглежда компетентен. И все пак - предупреждава той - това все още е земята на "Америка на първо място".

В друга той определя политиката на Тръмп към Иран като "непоследователна и хаотична". Според него твърдението на Тръмп, че е спрял въздушен удар срещу Техеран 10 минути преди планираното му начало, защото разбрал, че той би довел до смъртта на 150 души, не отговаря напълно на истината.

Дипломатът съветва правителството си, че ако иска да постигне повече при разговорите с американския президент, трябва да използва "прости, дори груби" аргументи.

Британското външно министерство заяви, че течът на грамите, станал в неделя, е "злонамерен", но не отрече достоверността им. Говорител на ведомството заяви, че на дипломатите се плаща, за да дават на министрите "честна и неподправена оценка" за съответната страна, което не означава, че тя непременно съвпада с позицията на министрите или правителството.

Белият дом все още не е реагирал на изтеклото съдържание на имейлите, но те поставят на изпитание така наречените "специални отношения" между САЩ и Великобритания, пише Би Би Си.

Лидерът на партия Брекзит Найджъл Фараж разкритикува Ким, определяйки посланика като "тотално неподходящ за работата" и казвайки, че "колкото по-скоро си отиде, толкова по-добре".

Въпреки това правосъдният министър Дейвид Гок заяви, че е много важно посланиците да дават "честни и нелустросани съвети на страната си". Според него е "позорно", че е станал такъв теч на информация, но че правителството "очаква нашите посланици да казват истината такава, каквато я виждат".

Изтеклите имейли са от 2017 г. досега и отразяват ранните впечатления на посланика, според които информацията в медиите за "порочни вътрешни борби и хаос" в Белия дом като цяло са верни.

Те дават и оценка на подозренията между избирането на Тръмп и Русия, която е, че "най-лошото не може да бъде изключено". До момента разследването на Робърт Мюлер за руска намеса не ги потвърждава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

08.07 2019 в 08:53

....определено Путин е виновен,даже е много виновен...за всичко,и за още повече от всичко...а Тръмпи е Бог,и Тереза също е Богиня,а Фарадж и Борис са извънземни Богове които чакаме да дойдат и да решат световните проблеми...много Богове,ей...Бог да ни е на помощ....

23293

3

Стефан

07.07 2019 в 23:07

Да? Стига бе, "всички знаят", че само руските агенти се заяждат и лъжат.
Я сега светни нас - тъпите, кой е прав и кой крив в тоя случай. Знаем, че Путин е виновен. А за тръмп ли да викаме, или за мей - не знаем((( Чувстваме идеологически дискомфорт, ръзиъш ли.

4245

2

rrr11

07.07 2019 в 21:55

Дарок си е левичар, а тези уж незнайно как изтекли имейли в медиите са си чисто заяждане. Тръмп и посланика не се спогаждат откакто стана президент, още тогава Тръмп искаше този да го махнат и да сложат за посланик Фарадж.

23293

1

Стефан

07.07 2019 в 18:49

Интересно, кого ще подкрепят англоезичните тролове в този спор.
Еле па без евросъюзни аргументи:)))