Дете загина, а бебе бе ранено при мощен руски ракетен обстрел на Харков

OFFNews 06 октомври 2023 в 11:06 850 1

Гроза

Снимка УНИАН

Това остана от селцето Гроза след обстрела.

Десетгодишно момче бе убито при руска ракетна атака в центъра на североизточния украински град Харков, съобщи УНИАН, като се позова на председателя на областната военна администрация Олег Синегубов. Синегубов обяви в канала си в Телеграм, че са ранени 16 души, сред които и 11-месечно бебе.

Малко по-късно Синегубов уточни, че загиналите в резултат на руски удар по малкото село Гроза в Харковска област при Купянск са 52-ма. По данни на украинските власти атаката по число на жертвите в Харковска област е най-кървавата от началото на войната. В селцето живеят общо 300 души, като при обстрела голяма част от хората са се намирали в кафене за помен, съобщи вътрешният министър Игор Клименко, цитиран от Би Би Си.

Атаката е била извършена около 7 ч. (и българско време) тази сутрин - ден след като над 50 човека бяха убити в областта при едно от най-смъртоносните руски нападения от началото на войната преди близо 20 месеца. По предварителни данни на украинските власти и в двата случая са били използвани ракети "Искандер".

Украинската прокуратура обяви, че началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. са загинали 505 деца, предаде държавната новинарска агенция Укринформ, цитирана от БТА.

Военновъздушните сили на Украйна обявиха, че са унищожили 25 от общо 33 дрона "Шахед", изпратени от Русия тази нощ.

Председателят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин съобщи за двама убити цивилни при руски обстрели в южния украински регион вчера. Общо 330 снаряда са били изстреляни при 78 атаки, каза Прокудин, цитиран също от Укринформ.

Днес центърът на Херсон бе подложен на артилерийски обстрел. Ударени са няколко жилищни сгради, посочи председателят на градската военна администрация Роман Мрочко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!