Ден 24: Въздушна тревога в Киев, Зеленски призова за преговори

OFFNews 19 март 2022 в 08:09 5549 0

Снимка Държавната служба за спешни случаи

Тежка остава ситуацията в Мариупол, а въздушна тревога е прозвучала рано сутринта в 24-ия ден от руската инвазия в Украйна.

Съдържателните преговори за мир и сигурност в Украйна са единственият шанс за Русия да намали щетите, причинени от нейните грешки, заяви във видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

"Ние винаги сме наблягали на преговорите. Винаги сме предлагали диалог и решения за мир - не само през тези 23 дни от началото на войната. И искам сега да ме чуят всички, особено в Москва - време е да се срещаме, да говорим и да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. Иначе загубите за Русия ще бъдат такива, че няма да ви стигнат и няколко поколения, за да се изправите", каза още той.

Зеленски посочи и че през вчерашния ден от Мариупол са били изведени общо 9 хиляди души. По думите му за целия период на действие на хуманитарните коридори спасените са над 180 хиляди. Остава тежка ситуацията в града, след като сраженията вече се водят в самия център.

Акцентите до момента: 

Украинското министерство на отбраната съобщи, че „временно“ е изгубило достъп до Азовско море, предаде Ройтерс. В информацията от министерството се посочва, че Русия е постигнала частичен успех в Донецкия оперативен район.

Стотици хиляди хора са под ударите на ограниченията на обсадата без ток, отопление и прясна вода.

Продължават усилията на спасителните екипи за откриване на оцелели сред останките на разрушения театър след бомбардировка.

Обстреляна е болница в Тростянец в Сумска област, съобщи УНИАН.

Украйна изгуби "временно достъп" до Азовско море, след като в пристанищния град Мариупол се водят ожесточени улични сражения.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че нейната противовъздушна отбрана е унищожила най-малко 12 руски въздушни цели - два самолета, три вертолета, три дрона и четири крилати ракети, предаде Би Би Си. 

Девет души са убити и 17 са ранени при артилерийски обстрел днес срещу предградие на южния украински град Запорожие. Това съобщи заместник-кметът Анатолий Куртиев, цитиран от Ройтерс.

В петък комисарят на Върховната рада по правата на човека Людмила Денисова заяви, че повече от 1300 души остават под отломките на Драматичния театър в Мариупол.

Обновява се. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!