Да се готви Сибир. Украинските атаки с дронове показват, че Русия няма безопасни зони

OFFNews 08 декември 2022 в 09:46 6622 7

Снимка

Русия може да очаква подобни фотосесии по цялата си територия, в това число и в Сибир, предупреждава загадъчно Киев.

Украинските удари с дронове по цели в тила на Руската федерация показват, че Русия няма безопасни зони, пише „Файненшъл таймс“ по повод на последните украински атаки срещу авиобази в Саратов, Рязан и Курск.

„Украйна от месеци настоява западните си съюзници да й доставят ракети с голям обсег, за да поразяват руски военни бази далеч зад фронтовата линия, пише изданието и цитира неназовани правителствени източници в Киев, според които скоро украинските военни ще могат да поразяват всякакви цели на руска територия, включително в Сибир.

„Нямаме ограничения в обсега и скоро ще можем да поразим всяка цел в Русия, включително в Сибир. Ние в Украйна знаем колко е трудно да се защитиш от подобни въздушни атаки. Скоро в Русия също няма да има безопасни зони“, казва съветник по отбраната на правителството на Украйна, пожелал анонимност.

На 6 декември украински дрон атакува летището в Курск, причинявайки запалване на петролния резервоар. На 5 декември бяха атакувани още две военни летища - край Саратов и Рязан. Загинаха трима души, а два бомбардировача са унищожени, като това са официалните руски данни. Неофициално военни блогъри и анализатори сочат, че при такива удари е възможно да има и повече жертви, а анализ на сателитни снимки показват, че от летищата липсват 10 самолета.

„Файненшъл таймс“ цитира представители на украинското министерство на отбраната и анализатори, които твърдят, че атаките са част от нова тактика, предназначена да наруши руското военно планиране и да "разбуни" обществеността, като покаже, че Русия също не е в безопасност.

Служители на украинското министерство на отбраната смятат, че един от дългосрочните резултати от подобни атаки може да бъде разсредоточаване на руските военни сили във вътрешността на страната, което би спомогнало за тяхната защита, но би затруднило маневрирането с наличните военни сили.

Военни наблюдатели вече отбелязаха, че се наблюдава оголване на ПВО в Русия заради изпращането на комплекси С-300 в Украйна, където установките се използват за удари по наземни украински цели. Така за тези удари, например, са свалени от дежурства и са прехвърлени в Украйна батареи С-300 от района на Санкт-Петербург.

До момента Украйна не е поела публично отговорност за ударите в руския тил и много детайли остават в тайна, както и при други подобни специални операции на Киев като комбинираната атака с въздушни и морски дронове на военноморската база на Черноморския флот в Севастопол през октомври. В сряда САЩ официално обявиха, че не са предоставяли на Украйна оръжие с увеличен обсег на действие и не я поощряват да удря цели на руска територия, но в същото време по никакъв начин и не възпрепятстват Киев да си осигури сам въоръжение с по-висока далекобойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

08.12 2022 в 15:35

Някои изглежда се е размечтал за Сармичката на Бармалейката. Но тя отлетя нанякъде заедно с Великата Самолетна Армада.
Аз пък бих искал да запитам защо ако някой бомби твоята територия, ти да нямаш право да бомбиш неговата?

2073

5

Johnny B Goode

08.12 2022 в 15:33

Някой изглежда се е разме

345

4

Джендо Джедев

08.12 2022 в 14:53

Еврак,

Те рашките сега си къткат ракетите за трафопостове и болници, не се размечтавай много! :D

22548

1

dolivo

08.12 2022 в 10:46

браво, вдигнете мизата, че една третостепенна икономика си беше навирила носа , че е нещо друго от бензиностанция с ракети

украинците са страхотни!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки